Srbija i Balkan

Dačić: Treba li i dalje da mislimo da su nam Crna Gora, Slovačka i Grčka veliki saveznici?

Ko stvarno smatra Srbiju za prijatelja, ili bar za važnog partnera, on je odavno znao kako treba da glasa u Savetu Evrope, rekao je ministar spoljnih poslova
Dačić: Treba li i dalje da mislimo da su nam Crna Gora, Slovačka i Grčka veliki saveznici?© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Srpski državni vrh najavio je suštinske i dubinske promene u spoljnoj politici i to samo dan nakon što je Komitet ministara Saveta Evrope odlučio da se zahtev Prištine za članstvo u ovoj instituciji prosledi Parlamentarnoj skupštini SE.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić naglasio je u razgovoru za televiziju Kurir da će nesumnjivo doći do korekcije u našoj spoljnoj politici kad je reč o odnosu prema pojedinim zemljama.

"Glasanje u Savetu Evrope bilo je odgovor na pitanje ko Srbiju stvarno smatra za prijatelja, a ko je to samo na rečima. Nema nijedne evropske države koja ne zna koliko nam je važan suverenitet i teritorijalna celovitost. Svima smo to nebrojeno puta objasnili i ko stvarno smatra Srbiju za prijatelja, ili bar za važnog partnera, on je odavno znao kako treba da glasa u Savetu Evrope", rekao je ministar.

On je istakao da ima i onih s kojima je prijateljstvo očigledno bilo samo na rečima, a onda je puklo čim je trebalo da se pokaže na delu.

Dodao je da nam je ovo glasanje bilo veoma važno, jer nam, kako navodi, pomaže da svoju politiku korigujemo prema onima prema kojima smo do sada imali drugačiji kurs

"Nema bolje prilike od ovakve da se pokaže s kim možete da računate kao saveznikom. S Mađarskom, na primer, možete, ona je pokazala veliku solidarnost sa Srbijom. Priznala je 'Kosovo', a sada je glasala protiv njegovog ulaska u Savet Evrope. A da li treba i dalje da mislimo da su nam veliki saveznici, na primer, Crna Gora, koja nije bila čak ni uzdržana, nego je glasala za, ili Slovačka i Grčka, koje ne priznaju 'Kosovo', a bile su uzdržane. Bilo bi lepo da nam objasne da li se nešto menja u njihovoj politici", poručio je Dačić.

On je kazao i da "razume da su u Strazburu svi glasali iz svojih interesa".

"Ali po ovome vidimo da neki ne uvažavaju naše interese po pitanju od najvećeg značaja za nas, nego očigledno vode računa o nečijim drugim interesima. E, pa, neka nam ne ponavljaju više da imamo odlične odnose i da sarađujemo maksimalno. Nemamo takve odnose, pokazali ste to u Savetu Evrope. Ako vam nije stalo da imate Srbiju kao prijatelja i saveznika, onda nećete ni da je imate", kaže Dačić.

Dodaje da će spoljna politika Srbije "sigurno doživeti neke korekcije kad je reč o pojedinim državama, i to na osnovu glasanja u Savetu Evrope".

"Ne može neko da glasa protiv Srbije i da sutra dođe i govori nam da nam je prijatelj. I ne može nečiji drugi teritorijalni integritet da bude važniji od našeg. Svako ko bude želeo Srbiju za prijatelja i saveznika moraće to da dokaže", poručio je ministar. 

Obaranje ruku

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović opisao je ovim povodom za "Kurir" kao sramnu odluku Crne Gore da glasa za prijem Kosova u SE.

"Posle ovakve sramne odluke gde Vlada Crne Gore glasa za nepriznatu državu 'Kosovo', koja će kao takva prva u istoriji ući u Savet Evrope, budući odnosi između Srbije i CG ne mogu biti isti. Crna Gora je ovim činom svesno narušila teritorijalni integritet Srbije i prekršila principe međunarodnog prava tako da ovaj potez Crne Gore možemo posmatrati blago neprijateljskim", rekao je Bjegović.

On smatra da spoljna politika Srbije treba da uvede dubinske promene upravo prema državama koje se ovako odnose prema Srbiji, tj. mora da uvede mere reciprociteta.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže za Kurir da je iznenađenje bilo što je zahtev "Kosova" za prijem u Savet Evrope uopšte došao do glasanja, jer je u jednom trenutku izgledalo da će to pitanje zasad biti skinuto sa agende.

"Mislim da je ovo glasanje bio ekspresni odgovor Zapada na bojkot izbora koji su Srbi na severu KiM organizovali. U toku je jedno ozbiljno obaranje ruku. Vučić stalno insistira da mora prvo Zajednica srpskih opština, pa onda sve drugo, a Zapad očito šalje poruku u stilu: nećete vi da određujete šta će biti prvo, a šta drugo", smatra Jakšić i dodaje da ćemo posledice svega tek videti i da najava dubinskih promena u spoljnoj politici zvuči "veoma radikalno". 

image