Srbija i Balkan

Izveštaj o KiM pred SB UN: Šefica UNMIK-a pozvala sve strane da ublaže "zapaljivu retoriku"

Zijade je takođe pozvala da se "dobro razmotri" nacrt za formiranje Zajednica srpskih opština na KiM
Izveštaj o KiM pred SB UN: Šefica UNMIK-a pozvala sve strane da ublaže "zapaljivu retoriku"Getty © Michael M. Santiago / Staff

Šefica UNIMK-a Karolin Zijade pozvala je strane uključene u pregovore da podignu nivo poverenja i poručila da je neophodno preduzeti korake, da bi se obezbedilo da policija i pravosuđe budu potpuno izolovani od političkog uticaja.

"Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku", rekla je predstavnica generalnog sekretara UN na KiM.

Kako navodi RTS, Zijade je najavila da bi korak unapred moglo da predstavlja potpisivanje zajedničke deklaracije o nestalim osobama.

"To bi pružilo porodicama sa obe strane šansu da pronađu odgovore u vezi sa njihovim najmilijima", rekla je šefica UMNIK-a.

Ova sednica pada na godišnjicu nekoliko značajnih događaja, uključujući samit u Solunu kada je pre tačno 20 godina zacrtana evropska budućnost zapadnog Balkana i deset godina nakon prvog sporazuma u Briselu, rekla je ona.

"Akcije i reakcije odvukli su Prištinu i Beograd dalje od zacrtanog puta... To je stvar koju lideri moraju da promene", rekla je Zijade.

"Postizanje napretka zahteva da se izgradi ponovo samopouzdanje među onima koji su počeli da pokazuju sumnju u ove odnose. Vođe treba da preduzmu odgovorne korake kako bi smanjili verovatnoću za dalje sukobe vezane za probleme koji su degradirali javno poverenje u proteklim mesecima i to obuhvata pitanja koja su dovela do povlačenja kosovskih Srba iz kosovskih institucija u novembru i one koje nastavljaju da polarizuju javno mnjenje tokom lokalnih izbora sprovedenih prošle nedelje", istakla je ona.

Takođe, Zijade je pozvala da se "dobro razmotri" nacrt za formiranje Zajednica srpskih opština na KiM.

Istakla je da je jasna i kontinuirana komunikacija sa javnošću potrebna u vezi sa pitanjima koje utiču na njihove živote, na nepristrasnost pravosudnih institucija i zaštitu ljudskih prava, prenosi Tanjug.

"To su pitanja kao što je eksproprijacija imovine kao i mogućnost da se računa nepristrasne pravosudne institucije. Potrebno je uverenje kako bi se zamenilo osećanje nepoverenja i neizvesnosti, poverenjem s obe strane reke Ibar", ocenila je.

"Vanredni izbori 23. aprila su bili mirni, ali istovremeno pitanje predstavljanja se mora razmatrati kao deo šireg političkog procesa. Izabrane vođe policijskih snaga i sve građanske službe treba da održavaju i ispunjavaju interes lokalnih", rekla je Zijade.

Upozorila je na "frustracije" među građanima, nastale zbog nesigurne budućnosti i navela da će UN stati na stranu onih koji žele svetliju i održivu budućnost.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je, u izveštaju koji obuhvata aktivnosti UNMIK-a i razvoj događaja od 16. septembra 2022. do 18. marta 2023. godine, pozdravio sporazum o mapi puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i aneks za njegovu implementaciju uz posredstvo Evropske unije.

image