Premijerka Brnabić: Nećemo privatizovati EPS jer je nacionalno blago

Elektroprivreda Srbije biće još jača i ostaće isključivo u vlasništvu Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Narodnoj skupštini Srbije da EPS neće biti privatizovan pošto predstavlja nacionalno blago i da će bolje funkcionisati kao akcionarsko društvo.

"Nećemo prodavati ni privatizovati EPS. Želimo da ga učinimo jačim i boljim. EPS je naše nacionalno blago. Da, ići ćemo ka zelenoj tranziciji, ali ćemo to raditi postepeno kako bismo se pobrinuli za svakog rudara, za svaku porodicu i za svakog zaposlenog u EPS-u upravo onako kako smo radili u poslednjih 10 godina", rekla je predsednica Vlade Srbije odgovarajući na pitanja u vezi sa EPS-om poslanika Radomira Lazovića iz Zeleno levog kluba.

Istakla je i da će "EPS bolje funkcionisati kao AD i biće efikasno zaštićen od zloupotreba političkih elita", te da je upravo prethodna vlast koristila EPS, kao i RB Kolubaru, kako bi izvlačila novac iz tog preduzeća, što više neće biti moguće.

"Što se tiče privatizacije EPS-a, ne govorite istinu, niko nije rekao bilo šta drugo, od predstavnika vlade i resorne ministarke, već da se EPS neće privatizovati. Nemamo nameru da privatizujemo EPS, koji je nacionalno blago", istakla je Brnabićeva i dodala da "iz statusa EPS-a nije uklonjen član o zabrani otuđenja imovine, jer takav član nije ni postojao".

Navela je da Zeleno levi klub polazi od svojih koalicionih partnera koji su, kada su bili na vlasti, privatizovali sve, od izvorišta vode do NIS-a.

"Vaši koalicioni partneri ili željeni koalicioni partneri su zatvorili 500.000 radnih mesta. Vi biste nastavili tom putanjom. Mi smo otvorili 500.000 radnih mesta, brinućemo se o svakom rudaru i svakoj porodici, a EPS će biti još jači i ostaće da bude samo i isključivo u vlasništvu Srbije", poručila je Brnabićeva.

Odgovarajući na pitanje zašto će Skupština EPS AD imati samo jednog člana – ministarku energetike Dubravku Đedović, premijerka je rekla da je to zato što će jedan osnivač i jedan vlasnik EPS-a imati samim tim i jednog člana u Skupštini EPS AD.

"Da se ne bi bavila vlada time, prenela je to na svog jednog ministra, šta je tu čudno?", zapitala je Brnabićeva i dodala da je osnivač preneo to na ovlašćeno lice.

Poručila je da će EPS, kao i druga državna preduzeća, biti profesionalizovan.

"Uspeli smo da rešimo u velikoj meri probleme u EPS-u", zaključila je premijerka.