Selaković: Srbija i Srpska grade memorijalne komplekse u znak sećanja na jasenovačke žrtve

Srbija i Republika Srpska izgradiće dva memorijalna kompleksa koji će obezbediti trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu

Na današnjoj sednici Vlade, na predlog Ministarstva rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, donet je Zaključak kojim se odlučuje da Srbija i Republika Srpska izgrade dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, naveo je resorni ministar Nikola Selaković.

"Time smo formalno započeli realizaciju dogovora predsednika Vučića i predsednika Dodika o podizanju centara u Donjoj Gradini i Beogradu", napisao je Selaković na Instagramu.

Dodao je da sledi rad na posebnom sporazumu koji će predvideti potrebne radnje kako bi se izgradili kompleksi koji će obezbediti trajno sećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svetskom ratu.

"Sledeći korak je rad na posebnom sporazumu koji će predvideti sve potrebne radnje i postupke koje treba da sprovedemo", poručio je Selaković uz pokliče "Živela Srbija" i "Živela Srpska".

Vlada je odlučila da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kome su vršene egzekucije , zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Jasenovac i Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

Vlada je odlučila da se, radi donošenja strateških odluka oko realizacije predmetne odluke, osnuje zajedničko Upravljačko telo koje bi činili: predsednik Republike Srbije i predsednik Republike Srpske, predsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Vlade Republike Srpske, predsednik Skupštine Republike Srbije i predsednik Skupštine Republike Srpske.

Na osnovu inicijative dva predsednika (gospodina Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije i gospodina Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske), dogovoreno je započinjanje pravno formalne procedure za izgradnju dva Memorijalna centra u spomen na Jasenovačke žrtve.

Predloženo je da se Memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kome su vršene egzekucije , zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Jasenovac i Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije, čime bi se obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanja u Drugom svetskom ratu, i stalno podsećalo na teret i žrtve srpskog naroda, sa težnjom da se takva istorija više nikad ne ponovi.

Istaknuto je da bi oba memorijalna centra trebala da predstavljaju istovrsno arhitektonsko urbanističko idejno rešenje, monumentalnih razmera.

Ministarstvo rada je nosilac realizaicije projekta.