Vučević: Ako neko ne poštuje Republiku Srpsku, onda ne čuva ni BiH

Tokom posete Banjaluci ministar odbrane Srbije istakao je i da je Srbija garant očuvanja Srpske

Srbija je posvećena miru i za nju je Dejtonski sporazum "Sveto pismo", izjavio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u Banjaluci, gde se sastao s tamošnjim gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, povodom obeležavanja Dana grada Banjaluke.

"Mi smo posvećeni miru želimo što bolje odnose s bošnjačkim, hrvatskim narodom, što bolje odnose BiH i Srbije. Srbija je garant očuvanja Republike Srpske i Dejtonski sporazum je 'Sveto pismo' sve dok se  Republika Srpska i Federacija BiH ne dogovori drugačije, sve ostalo je nametanje volje, a to ne vodi ka miru i stabilnosti", naveo je Vučević.

Ne žalimo nametanja i moramo poštovati jedni druge. To je politika u koju mi verujemo, dodao je on.

Reagujući na izjavu ministra odbrane u Savetu ministara Zukana Heleza da je dovoljno "dva i jedan da krenu i preseku Republiku Srpsku i da Amerikanci pošalju oružje", srpski ministar odbrane istakao je i da ako neko ne poštuje Republiku Srpsku, onda ne čuva ni BiH.

"Ako ne uvažavate Republiku Srpsku, ne vidim kako možete da čuvate BiH i kakva je to poruka u kontekstu da želite BiH time sto želite da uništite konstruktivni deo BiH i da pretite jednom od konstruktivnih naroda. Govorim o srpskom narodu i nisam razumeo kakva je to poruka kakva vojska na Drini, zaista ne razumem", rekao je Vučević.

Srpski ministar odbrane izjavio je da je upoznao Heleza prilikom Foruma u Briselu, i da su korektno razgovarali, ali da ne razume njegovu izjavu.

"Kao da pričamo o video-igricama i nekim dešavanjima koja ne znam čiji ego i sujetu popunjavaju. Kakva je to poruka da se preti konstitutivnom delu BiH i srpskom narodu", dodao je Vučević.

Ministar odbrane Republike Srbije istakao je i da se nada da će Helez posetiti Beograd gde je dobrodošao da pojasni svoje vizije.

Tokom susreta u Gradskoj upravi grada Banjaluke, Vučević je Stanivukoviću čestitao Dan grada Banjaluke i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je svedok napretka i razvoja tog grada, saopštilo je resorno ministarstvo.