Šmit: Doneo sam odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je danas da je doneo odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji BiH

Kako prenosi RTRS, Šmit je naložio da do sutra bude održana sednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu treba da bude samo potvrđivanje federalne Vlade.

"Vodeći princip koji sledim je onaj princip koji je dobar za građane i ovu zemlju. Sve njene građane. Ne idem u prilog protiv bilo kojeg naroda ili stranke. Princip uzajamnog poštovanja se mora primenjivati. Nijedan konstitutivni narod nije napadnut, niti se ne poštuje", rekao je Šmit, a preneo klix.ba.

Premijer, potpredsednici i ministri Vlade FBiH koje je predsednik ovog entiteta predložila u predlogu odluke, koju je potpisala 30. marta, a usaglasio jedan od potpredsednika 3. aprila i izmenjene su 27. aprila, ovim se smatraju imenovanima u skladu sa Ustavom FBiH, navodi se u odluci objavljenoj na stranici OHR-a.

"Vlada FBiH se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Predstavničkog doma FBiH u skladu sa Ustavom FBiH. Predsedavajući Predstavničkog doma sazvaće hitnu sednicu koja će biti održana najkasnije do 28. aprila, a jedina tačka dnevnog reda ove sednice biće potvrđivanje imenovane vlade", navedeno je u odluci.

Šmit je u obraćanju medijima istakao da ovom odlukom poziva parlament da nastavi sa izmenama Ustava kako bi se sprečili budući zastoji.

"Moramo reći da svedočimo političkom zastoju do kojeg je došlo i da se ne radi o sukobu između konstitutivnih naroda. Međutim, volja građana izražena na izborima ne sme se ignorisati. To je ono što predstavlja demokratija", poručio je visoki predstavnik.

Zbog toga, ističe Šmit, doneo je odluku o deblokadi imenovanja Vlade FBiH.

"S ovom odlukom pokušavam da okončam zastoj i da omogućim Predstavničkom domu da ispuni dužnost i glasa za imenovanje nove vlade. Ovo radim jer nam Ustav ne daje nikakve odgovore na ovakvu situaciju. U cilju da sprečim slične stvari u budućnosti, ohrabrujem sve strane da se u najboljoj nameri uključe u razgovore i pronađu trajno rešenje", poručio je on.

Šmit je naglasio i da je uveo zaštitni mehanizam koji će stupiti na snagu samo ako Parlament ne postigne dogovor o izmenama Ustava u roku od godinu dana.

"Moja odluka stupa na snagu odmah nakon objave na stranici OHR-a. Uključuje i deo koji poziva Predstavnički dom da glasa o imenovanju vlade", rekao je Šmit

On je najavio i izmene Krivičnog zakona kojim će biti kažnjavane manipulacije u izbornom procesu.