Vučić: Srbija neće ni u NATO ni u bilo koji vojni blok

Predsednik Srbije je rekao da smo sami uspeli da promenimo smer kretanja zemlje svojim radom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova poruka i pre i posle 2. maja, kada je u Briselu zakazan nastavak pregovora sa Prištinom, da ne sanjaju da će uspeti u namerama da proteraju Srbe.

"Poručujemo im pre 2. maja, a to će se nastaviti i nakon toga: nemojte ni da sanjate da ćete uspeti u svojim namerama da proterate ili uništite Srbe u bilo kojem delu Kosova i Metohije ni bilo gde drugde. U tom slučaju znaćemo šta nam je posao", rekao je Vučić u Sokobanji.

Vučić je tako odgovorio na odluku premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da otvori most na Ibru, ne bi li Albanci iz južne Mitrovice preuzeli i severnu Mitrovicu.

"To je njihova dugogodišnja ideja i mnogo godina se naš narod tome suprotstavljao", rekao je Vučić.

Istakao je da Kurti to pravda time kako navodno ne žele u Mitrovici geto već otvorene gradove, a što će lako da mu prođe kod zapadnih predstavnika, iako jedino želi da protera Srbe sa KiM. I po svaku cenu žele sukobe, dodao je Vučić.

On je dodao da smo promenili smer kretanja zemlje, jer smo pokazali da sami, svojim radom, možemo da izvučemo zemlju iz krize.

Vučić je napomenuo da su poslednjih dana krenuli pritisci da Srbija ne bude neutralna, jer je jedna od retkih zemalja koja ima svoju politiku – nezavisnu i slobodarsku.

"Dok sam ja predsednik, kao vrhovni komandant vam garantujem, Srbija neće ni u NATO ni u bilo koji vojni blok. Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost i svoju slobodu će sama da brani. I to je naš izbor", rekao je Vučić.

On je kazao da ne može da pređe preko izbora ovog naroda, da gleda u budućnost i zato poziva da i sa onima koji su nas napali 1999. imamo najbliže i najbolje moguće odnose, ali da neke linije moraju da postoje.

"A to je linija ljubavi prema Srbiji, linija slobode koju nikada i nikome ne smemo da prepustimo, zato će Srbija samu sebe da čuva, da brani svoje nebo, da brani svoju zemlju i da brani svoje ljude", poručio je Vučić.

Predsednik Vučić je u poseti Zaječarskom okrugu rekao da bi otvaranje mosta na Ibru, što je predložio Aljbin Kurti, dovelo do "nedvosmislenog i brzog sukoba sa strašnim posledicama na severu KiM", kao i da mu nije jasno zašto prištinski premijer insistira na tome.

Komentarišući izjavu predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani da je sledeći korak Prištine članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, Vučić je rekao da oni mogu da budu primljeni u NATO, ali ne lako, kao i da u toj organizaciji postoje četiri države koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali da bi proziv toga glasale i neke zemlje koje su tu nezavisnost priznale, poput Mađarske.

"To ništa ne zavisi od nas. Niti smo u NATO-u, niti ćemo u taj ili bilo koji drugi vojni blok", rekao je Vučić

On je rekao da se u odlukama prištinskih vlasti primećuje nervoza i žurba. "Izgleda da nisu baš sigurni kako će to da izgleda u Ukrajini, pa žele da požure. Da se na Srbiju na taj način izvrši pritisak, ne bi li Srbija bila kriva za sve a Kurti mogao da glumi Zelenskog", rekao je predsednik Srbije.

"Ako je to smisao, da nas uvuče u rat, ja to ne razumem", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao i da prištinski premijer nema drugu politiku osim zagorčavanja života Srbima. "Samo se pitam kada će ovi sa Zapada to da vide, ako hoće da vide", dodao je on.

Predsednik je rekao da se oni vode principom da "sila Boga ne moli", ali da ćemo dočekati trenutak kada će se promeniti odnosi snaga  i kada će se međunarodno javno pravo više poštovati.