Srbija i Balkan

Šmit bi da menja Krivični zakonik RS; Dodik odgovorio: To ti kod nas neće proći

Državni sekretar SAD Entoni Bllinken izrazio je podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu koji nastavlja sa nametanjem odluka
Šmit bi da menja Krivični zakonik RS; Dodik odgovorio: To ti kod nas neće proći© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o deblokiranju formiranja Vlade Federacije BiH, na internet stranici OHR-a objavljene su još dve odluke o izmenama krivičnih zakonika RS i Federacije, prenosi RTRS.

Kada je reč o izmeni i dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, Šmit je uveo kaznene odredbe za podmićivanje na izbrima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava. Šmit je doneo i odluku kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Federacije BiH.

Iz OHR-a navode da nametnute odluke stupaju na snagu na privremenom osnovu sve dok ih Narodna skupština Republike Srpske, odnosno Parlament Federacije BiH, ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odmah je reagovao i poručio da se Šmitova odluka neće primenjivati u Srpskoj.

Dodik je poručio da odluka Kristijana Šmita, kojom se navodno nameće dopuna Krivičnog zakonika, neće biti objavljena u "Službenom glasniku" niti će se primenjivati u Republici Srpskoj.

"Ovo je kriminalan pokušaj nametanja odluke osobe koja nema nikakav legitimitet", naveo je Dodik na Tviteru i dodao: "Šmit nije visoki predstavnik jer nema mandat potvrđen u Savetu bezbednosti UN i njegove odluke nemaju nikakvo pravno dejstvo".

Državni sekretar SAD Entoni Bllinken izrazio je podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, navodeći da njegove aktivnosti pomažu državi da "krene ka evroatlantskim integracijama".

"Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju današnje akcije visokog predstavnika kako bi pomogle Bosni i Hercegovini da krene ka evroatlantskim integracijama. Narodu Bosne i Hercegovine treba i zaslužuje funkcionalnu, efikasnu i odgovornu vlast", napisao je Blinken na Tviteru.

image