Formirana Vlada FBiH: Nikšić premijer, ispred parlamenta protesti i jake policijske snage

Potvrđivanje vlade pratili su protesti ispred zgrade parlamenta gde su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo nametnutom odlukom visokog predstavnika Kristijana Šmita

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade FBiH, na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, prenosi Tanjug.

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a izglasali su formiranje nove vlade sa 51 glasom za, jedan zastupnik bio je uzdržan dok su dva bila protiv u Predstavničkom domu FBiH.

Potvrđivanje vlade pratili su protesti ispred zgrade parlamenta gde su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo nametnutom odlukom visokog predstavnika Kristijana Šmita o formiranju federalne vlade jednim, umesto dva potpisa potpredsednika FBiH.

Nikšić je u ekspozeu istakao da će nova vlada biti fokusirana na ekonomske reforme.

"Ovo je je vreme izazova sa kojima se suočava BiH i svi nivoi vlasti. Inflacija, iseljavanja migranti neki su od ključnih izazova s kojima će se suprotstaviti nova vlada. Za efikasno suočavanje potrebna je saradnja svih i podrška međunarodne zajednice, EU, Velike Britanije i SAD. Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse i kapacitete a međunarodna saradnja treba biti impuls koja će doprineti celoj BiH", kazao je Nikšić

Nikšićev kabinet će imati pet ministara iz SDP-a, HDZ BiH četiri, Narod i pravda - dva, Naša stranka - dva, HDZ 1990 - jednog, a tu je i Ramo Isak koji se vodi kao član NES-a, ali je na izlaznim vratima te stranke.

Oko zgrade parlamenta nezadovoljni građani i jake policijske snage

Veliki broj pripadnika specijalne policije, ne samo iz Sarajevskog već i Zeničko-dobojskog, kao i Srednjobosanskog kantona, prisutno je u zgradi Federalnog parlamenta pred kojom traju protesti građana nezadovoljnih odlukom visokog predstavnika Kristijana Šmita, vezanom za način imenovanja postizborne Vlade FBiH.

Iako nema zvaničnih podataka o broju prisutnih na protestu, najčešće se spominje nekoliko stotina, primetan je njihov veći broj nego što je bio na početku današnje vanredne sednice Predstavničkog doma, posvećene imenovanju nove, postizborne vlade.

Predsednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara predložila je novi vladin sastav bez saglasnosti jednog od potpredsednika FBiH Refika Lende (Stranka demokratske akcije), što je jučerašnjom odlukom omogućio visoki predstavnik, privremenom izmenom Ustava FBiH.

U Bradarinom predlogu nema imena kadrova Stranke demokratske akcije. Osim članova Trojke – Socijaldemokratske partije BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke, u njenom predlogu su još imena predstavnika Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatske demokratske zajednice 1990.

SDA i Demokratska fronta su izrazile nezadovoljstvo Šmitovom jučerašnjom odlukom ocenivši je kao grubo kršenje Ustava. Stoga su zastupnici ove stranke napustili današnju sednicu Predstavničkog doma, a šef njihovog zastupničkog kluba Mahir Mešalić prethodno je verbalno reagovao tokom obraćanja Nermina Nekšića kao kandidata za novog federalnog premijera.

Dok je Nikšić podnosio ekspoze, Mešalić je burno reagovao da je to protivno pravilima jer imenovanje vlade još nije potvrđeno na sednici. Zbog ponovljenog reagovanja predsedavajuca Doma Mirjana Marinković Lepić je Mešaliću izrekla opomenu, prenela je sarajevska N1.

Zastupnici njegove stranke pridružili su se protestu ispred zgrade Parlamenta, nakon napuštanja sednice koja je nastavljena bez njihovog prisustva.

Šmit pozdravio "zakasnelo formiranje vlade"

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izabrao novu vladu, Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) istakla je da nova vlast mora biti posvećena građanima.

OHR je pozdravio, kako je navedeno, zakasnelo formiranje Vlade FBiH, čime je zadovoljena volja birača iskazana na oktobarskim izborima, preneli su bosanskohercegovački portali.

"Nova Vlada treba brzo da se angažuje u rešavanju potreba građana i usvajanju hitnih i neophodnih reformi kako bi BiH krenula napred na svom putu prema Evrposkoj uniji", navodi se u saopštenju.

Napomenuto je i da su građani najbitniji u celom procesu imenovanja Vlade FBiH.
"Svaka nova vlast, bez obzira koje stranke čine većinu, treba prvenstveno da bude posvećena građanima", poručeno je iz OHR-a.