Srbija i Balkan

Kurti: Ohridski sporazum veliki uspeh; Rama: Odnosi "Kosova" i Srbije nikad bolji

Prištinski premijer istakao je da odnosi tzv. Kosova sa Srbijom nisu normalni, te da je potrebna normalizacija istih, jer se istorija i geografija ne mogu menjati
Kurti: Ohridski sporazum veliki uspeh; Rama: Odnosi "Kosova" i Srbije nikad bolji© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je Ohridski sporazum veliki uspeh za "Kosovo", Srbiju i EU, te da je s tim u vezi veliki optimista. Takođe, konstatovao je da je neophodna njegova brza implementacija, prenela je "Koha".

U okviru Delfi ekonomskog foruma u Grčkoj Kurti je rekao i da će brza primena sporazuma biti izazov, ali da je EU pokazala da može da normalizuje odnose.

"Dogovor je inspirisan modelom dve Nemačke. U osnovi, dve države koje odlučuju da žive jedna s drugom, sa svojim suverenitetom i jednakim pravima. Optimista sam o pitanju ovog dogovora. Potrebna nam je brza implementacija. Sada je implementacija izazov, ali ne i nešto čega treba da se plašimo, kako je rekao šef UNMIK-a", izjavio je Kurti.

Prištinski premijer je rekao i da odnosi "Kosova" sa Srbijom nisu normalni, te da Beograd i Priština moraju da rade na promeni budućnosti.

"Naši odnosi sa Srbijom nisu normalni, potrebna nam je normalizacija. Kosovo je normalna, demokratska zemlja, ne velika zemlja, ali dobar primer kako ekonomski razvoj i demokratija idu ruku podruku. Mi smo pokazatelji uspeha NATO intervencije. Moramo normalizovati odnose, jer istoriju i geografiju ne možemo da menjamo. Možemo da promenimo budućnost, možemo da radimo za bolju budućnost. Ohridski sporazum je veliki uspeh za Kosovo, Srbiju i EU", ocenio je Kurti.

Prema njegovim rečima, tzv. Kosovo je usklađeno sa zapadnim vrednostima, a to pokazuju sankcije uvedene Rusiji rata u Ukrajini.

Rama: Odnosi "Kosova" i Srbije nikad bolji

Premijer Albanije Edi Rama ne slaže se s Kurtijevim ocenama i smatra da su odnosi tzv. Kosova i Srbije bolji nego što su ikada bili, te da ipak ima još mnogo toga da se uradi na njihovom unapređenju, kao i da će finalizacija dijaloga Srbije i "Kosova" predstavljati zatvaranje poglavlja sukoba u regionu.

"Odnosi Kosova i Srbije nikada nisu bili ovako dobri kao sada. Dakle, oni su veoma dobri u odnosu na ranije. Međutim, mnogo više treba da se uradi da se taj odnos poboljša", rekao je Rama nakon susreta s Kuritjem na ekonomskom forumu u Grčkoj.

Govoreći o nedostatku stabilnosti u regionu zbog ruskog uticaja, Rama je izjavio da ne postoji ruski uticaj u Albaniji i na "Kosovu".

"Kada govorimo o geopolitičkom aspektu i međunarodnoj politici zemalja Zapadnog Balkana, imamo veoma složenu panoramu. Imamo tri zemlje članice NATO-a, Albaniju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru – u Albaniji nema ruskog uticaja dok ga u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji ima. S druge strane imamo Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Kosovo je kao Albanija, u istom je redu sa SAD i EU, tamo nema ruskog uticaja, dok u Srbiji ili Bosni ima dosta ruskog uticaja. Ovde ne govorimo samo o vlasti već i o stanovništvu", naglasio je Rama.

image