Srbija i Balkan

Dodik bi mogao da traži ukidanje Eufora: Zvaće Rusiju u pomoć?

Ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) se "pohvalio" da je kod međunarodnih snaga "isposlovao" slanje dodatnih snaga u kasarne u Bijeljini i Orašju
Dodik bi mogao da traži ukidanje Eufora: Zvaće Rusiju u pomoć?© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će pozvati Rusiju da zabrani misiju Eufor u BiH ukoliko se utvrdi da ona radi po nalogu ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP). Naime, Helez se "pohvalio" da je kod međunarodnih snaga "isposlovao" slanje dodatnih snaga u kasarne u Bijeljini i Orašju, mesta koja su, uz Brčko distrikt, ključna za povezivanje Banjaluke s jedne strane sa Hrvatskom, a s druge strane sa Srbijom.

"Pozvaćemo ove iz Eufora da ih vidimo rade li to samostalno ili rade po nalogu Heleza. Ako rade sa Helezom pozvaćemo Ruse da zabrane misiju Altea u Bosni i Hercegovini", kazao je Dodik, piše "Politika".

Helez je za sarajevski N1 izjavio da je slanje vojnika "dogovorio sa jednim zvaničnikom Eufora", ne precizirajući o kome se radi, koji mu je navodno preneo zabrinutost za bezbednost u zelji nakon poslednjih političkih poteza Banja Luke.

Naime, Helez je "zabrinut" zbog poteza Skupštine RS, koja se bavila pitanjem imovine, kao i dokument koji su pre toga potpisale političke partije u Banjaluci, u kom se pominje i moguća ponuda drugom entitetu za mirno razdruživanje, ukoliko razgovori o imovini ne budu dali rezultat i ako se nastavi sa razvlašćivanjem Srpske.

Nakon Dodikove izjave oglasio se i Eufor navodeći da nisu uočili niti procenili "bilo kakvu promenu bezbednosne situacije u BiH".

"Eufor pokazuje agilno prisustvo širom cele zemlje i vršiće rutinske patrole širom BiH  kako bi uverio sve zajednice u naše prisustvo i poboljšao našu svest o situaciji", naveli su iz Eufora.

Helez tvrdi da je, kako kaže, "on jedini koji može dati dozvolu da snage Euforu uđu u te kasarne" ali ga je Dodik podsetio da ministar odbrane ne može da deluje samostalno i mimo kolegijuma.

"Helez ne može da deluje mimo kolegijuma i nijedna njegova odluka nema snagu. U Ministarstvu odbrane imate ministra, zamenike Srbina i Hrvata, i ako želite odluku, onda mora da bude obezbeđen konsenzus. Pošto nema odluke trojice, to je nevažeće" , rekao je Dodik.

Pored toga što podgreva tenzije pozivajući Eufor na granice sa Srbijom i Hrvatskom Helez je za N1 izneo još neke zapaljive teze, kojima poziva na rat.

"Ni pedalj Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat", dalje podiže tenzije ministar odbrane BiH.

Takođe, ministar odbrane BiH je otužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "stoji iza ovoga što  Dodik radi" i poručio mu da se ne meša.

"Jasno je javnosti da Dodik ovo ne radi sam i da iza njega stoji Vučić koji se pravi mirotvorac kada dođu oni iz međunarodne zajednice. Poručujem mu da se ne meša. Nema više straha", naveo je Helez.

Reagujući na Helezovu izjavu da je dovoljno "dva i jedan da krenu i preseku RS i da Amerikanci pošalju oružje", ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je rekao da ne razume kako on misli da preseče bilo šta i zašto bi sekao zemlju koju predstavlja.

"To pokazuje da ministar ne doživljava deo te zemlje kao svoju, odnosno, da jedan konstitutivni narod ne doživljava kao deo BiH. Helez svojim izjavama ne čuva celovitost BiH, već čitav jedan narod tera iz nje, rekao je Vučević, za TV Hepi.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da u BiH neće biti rata, jer za tako nešto nema nijednog bezbednosnog razloga:

"U Republici Srpskoj i BiH nema nijednog bezbednosnog razloga da bi bila podignuta borbena gotovost ili retorika. Bezbednosna situacija u RS je dobra. A priča o ratu je samo jedan od domena u politici", naveo je Karan, i zaključio da Srpska ima dobru saradnju sa EU.

Misija "Altea", pokrenuta 2. decembra 2004. godine, kada je Eufor preuzeo odgovornost za održavanje sigurnosti i bezbednosti od Sfora. U početku je bilo 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promena u bezbednosnoj situaciji u BiH, mandat je menjan nekoliko puta i smanjivan je broj pripadnika. Mandat misije produžen je prošle godine u Savetu bezbednosti UN-a, a to je urađeno nakon što je Banjaluka uputila poruku Moskvi da je sa tim saglasna. 

Prošle godine broj vojnika Eufora povećan je za 500, a trenutno u toj misiji služi 1100 vojnika.   

image