Srbija i Balkan

Da li Beograd sprema kontramere na prištinsko kršenje sporazuma o tablicama

Restriktivne mere Srbije pogodile bi i Albance i Srbe južno od Ibra, a možda bi izazvale i spiralu akcija i reakcija između Beograda i Prištine, smatra politički analitičar Ognjen Gogić
Da li Beograd sprema kontramere na prištinsko kršenje sporazuma o tablicamaGetty © Carsten Koall / Stringer

Pored obaveze Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i pitanja nestalih na KiM, na dnevnom redu novog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija 2. maja u Briselu moglo bi se naći i pitanje registarskih tablica.

Problem koji je krajem prošle godine "podigao temperaturu" na severu KiM i dalje je aktuelan isključivo zbog jednostranih Kurtijevih poteza, smatraju sagovornici portala "Kosovo onlajn".

Na pitanje da li bi uvođenje novih mera Beograda ili Prištine u vezi s registarskim tablicama, a o čemu je nedavno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, moglo da izazove incidente i dovede do eskalacije na terenu, bivši predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković istakao je da su incidenti, sukobi i provokacije sa albanske strane svakodnevno prisutni u životu Srba a da bi novine samo zakomplikovale situaciju.

"Nikome ne odgovara zaoštravanje i treba da radimo na smirivanju, ali očito je da prištinska strana želi zaoštravanje. Incidente, sukobe ili provokacije imamo svakoga dana tako da to nije ništa novo, ali naravno da to usložnjava funkcionisanje građana ukupno na prostoru južne srpske pokrajine, i ove mere koje Priština preduzima ili bilo koje recipročne mere koje bi preduzeo Beograd", rekao je Anđelković.

Sva aktuelna i nerešena pitanja od ZSO, tablica, preko prisustva naoružanih specijalnih jedinica policije na severu Kosova, do nelegitimnih izbora, navodi Anđelković, trebalo bi da se nađu na stolu 2. maja u Briselu jer mora se raditi na smirivanju situacije i pronalaženju rešenja za probleme.

Politički analitičar Ognjen Gogić kaže za "Kosovo onlajn" da je teško komentarisati mere koje bi Beograd eventualno preduzeo ukoliko Priština odbije da prihvati kompromisno rešenje o pitanju registarskih tablica.

"Priča oko tablica dosta je zbunjujuća zbog toga što smo sada imali poslednji dokument iz Brisela, koji je prihvaćen krajem februara, i takođe tretira pitanje tablica. Prema tom dokumentu treba da postoji puno prihvatanje i priznavanje svih tablica, bez obzira na to koje oznake nose", naveo je Gogić.

Podvlači da je Vučić prilikom razgovora s predstavnicima Srba sa KiM najavio neke kontramere i rekao da će Beograd, ukoliko Priština bude pravila probleme vlasnicima vozila sa KM tablicama, preduzimati nove mere protiv RKS tablica.

"Pretpostavljam da to znači neku vrstu restriktivnih mera i otežavanja ulaska vlasnicima tih vozila u centralnu Srbiju. Međutim, to bi bilo kontraproduktivno zbog toga što Srbi južno od Ibra imaju RKS tablice. Ima i Srba na severu sa RKS tablicama. Tako da bi tim merama onda bili pogođeni i oni, pa to možda to nije najpametnija stvar", ocenio je Gogić.

U suštini trajno rešenje bi trebalo da bude da se poštuju dogovori – prvo onaj postignut u novembru po kome je Priština trebalo da dozvoli upotrebu KM tablica, a onda i dogovor u Briselu koji je usledio posle i kojem je dozvoljeno slobodno kretanje vozila sa bilo kojim tablicama.

Gogić ponavlja da bi restriktivne mere Srbije pogodile i Albance i Srbe južno od Ibra, a možda bi izazvale i spiralu akcija i reakcija između Beograda i Prištine.

Takođe, uvođenje različitih i naizmeničnih mera Beograda i Prištine povećalo bi i mogućnost za tim da prištinska strana u jednom trenutku odgovori novim hapšenjima i pritvorima "na pravdi Boga", odnosno zatvaranjem Srba bez ikakvih objašnjenja.

Gogić je upozorio da Priština može da poveća i broj "specijalaca lakih na obaraču" na punktovima i prelazima, što bi pojačao rizik od novih pucnjava i napada.

image