Srbija i Balkan

Željka Cvijanović je novi srpski član Predsedništva BiH, ukazuju preliminarni rezultati

Savez nezavisnih socijaldemokrata je osvojio ubedljivo najviše mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine
Željka Cvijanović je novi srpski član Predsedništva BiH, ukazuju preliminarni rezultati© Unsplash/Arnaud Jaegers

Kandidat Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović je sa 103.000 glasova razlike pobedila svog protiv kandidata iz Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića na izborima za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, Cvijanovićeva je osvojila 51,65 odsto glasova, dok je Šarović dobio 35,45 posto.

U trci za Narodnu skupštinu Republike Srpske, SNSD je osvojio više glasova nego sve opozicione partije zajedno, u procentima 34,63 odsto. U novom sazivu parlamenta Republike Srpske, biće 29 poslanika SNSD-a, 13 iz Srpske demokratske stranke (SDS), a iz Partije demokratskog progresa (PDP) osam.

Pojedine partije se nisu izborile za direktan mandat, pa će u skupštinske klupe putem kompenzacije.

"Demokratski narodni savez (DNS) dobio je četiri kompenzaciona mandata. Ista stvar je i sa Socijalističkom partijom Srpske (SPS), koja nema nijedan direktan mandat kroz izborne jedinice, ali imaju tri kompenzaciona mandata. Demokratski savez (DEMOS) napravio je ove godine jako dobar rezultat sa pet mandata, tri direktna i dva kompenzaciona. Ujedinjena Srpska (US), u odnosu na prethodni saziv, kada je imala tri mandata, sada će imati četiri", rekao je politikolog Neven Đenadija.

Prema naredbi Centralne izborne komisije, 22. oktobra je počelo ponovno kontrolno brojanje glasova, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mestima gde ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa.

Ponovo se broje glasački listići iz Dervente, Broda i Nevesinja, Bratunca i Srpca za nivo predsednika i potpredsednika Republike Srpske.

Izvor iz Glavnog centra nije mogao dati tačnu procenu kada bi moglo da bude završeno kontrolno ponovno brojanje, ali da bi, ukoliko se nastavi trenutnim tempom, moglo da se okonča 26. ili 27. oktobra.

image