Srbija i Balkan

Petković: Reći "ne" evropskom planu isto što i poručiti da je rat bolji od mira

Šta god Vuk Jeremić predlagao, ni svi mediji ovoga sveta ne mogu mu pomoći da opere svoju političku biografiju sačinjenu od afera, skandala i antidržavnog delovanja, rekao je Petar Petković
Petković: Reći "ne" evropskom planu isto što i poručiti da je rat bolji od mira© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČI

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je na zahtev predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića za raspisivanjem referenduma o francusko-nemačkom planu.

Petković je istakao da je ubeđivanje građana Srbije da normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije u njihovom interesu, isto što i poručiti im "da je rat bolji od mira, nazadovanje od ekonomskog napretka, a samoizolacija od saradnje sa svetom".

Prema njegovim rečima, to je samo pokušaj da se dobiju politički poeni.

"Vuk Jeremić sve to zna, ali u njemu nemoralni oportunizam pobeđuje zdrav razum, i zato pokušava da ućari neki politički poenčić, saplićući sopstvenu zemlju i bezuspešno pokušavajući da naudi predsedniku Vučiću u njegovoj borbi za zaštitu nacionalnih interesa", poručio je Petković.

Srbi su, kako dodaje, kada je održavanje referenduma već u pitanju, na severu KiM prošlog vikenda imali neku vrstu plebiscita i tom prilikom su pokazali da jednoglasno podržavaju državotvornu politiku svog predsednika Aleksandra Vučića.

"Znaju građani Srbije ko je Vuk Jeremić i koliko nas je u prošlosti u crno zavio svojim diletantskim i antidržavnim političkim delovanjem", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština su svetlosnu godinu daleko od normalizacije odnosa.

"Zahvaljujući odbijanju još jednog nemoralnog oportuniste Aljbina Kurtija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, koju svaki dan napadaju i propali političari poput Jeremića. Međutim, šta god Jeremić predlagao, ni svi mediji ovoga sveta ne mogu mu pomoći da opere svoju političku biografiju sačinjenu od afera, skandala i antidržavnog delovanja", zaključio je Petković.

Jeremić: Ne "francusko-nemačkom" planu

Da podsetimo, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je odbacivanje "francusko-nemačkog" plana za Kosovo i Metohiju među najvažnijim nacionalnim interesima Srbije i da je jedini način da se to učini referendum na kojem bi građani rekli odlučno "ne" tom planu.

"Odbacivanjem tog sporazuma sačuvali bismo naš narod, svetinje i kulturno nasleđe na KiM i sprečili stvaranje Velike Albanije. Srbija bi po odbacivanju plana trebalo da pristupi formiranju državnih organa na severu pokrajine koji su rasformirani protivustavnim Briselskim sporazumom", rekao je Jeremić za televiziju Prva.

image