Petković: Reći "ne" evropskom planu isto što i poručiti da je rat bolji od mira

Šta god Vuk Jeremić predlagao, ni svi mediji ovoga sveta ne mogu mu pomoći da opere svoju političku biografiju sačinjenu od afera, skandala i antidržavnog delovanja, rekao je Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je na zahtev predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića za raspisivanjem referenduma o francusko-nemačkom planu.

Petković je istakao da je ubeđivanje građana Srbije da normalizacija odnosa Beograda i Prištine nije u njihovom interesu, isto što i poručiti im "da je rat bolji od mira, nazadovanje od ekonomskog napretka, a samoizolacija od saradnje sa svetom".

Prema njegovim rečima, to je samo pokušaj da se dobiju politički poeni.

"Vuk Jeremić sve to zna, ali u njemu nemoralni oportunizam pobeđuje zdrav razum, i zato pokušava da ućari neki politički poenčić, saplićući sopstvenu zemlju i bezuspešno pokušavajući da naudi predsedniku Vučiću u njegovoj borbi za zaštitu nacionalnih interesa", poručio je Petković.

Srbi su, kako dodaje, kada je održavanje referenduma već u pitanju, na severu KiM prošlog vikenda imali neku vrstu plebiscita i tom prilikom su pokazali da jednoglasno podržavaju državotvornu politiku svog predsednika Aleksandra Vučića.

"Znaju građani Srbije ko je Vuk Jeremić i koliko nas je u prošlosti u crno zavio svojim diletantskim i antidržavnim političkim delovanjem", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd i Priština su svetlosnu godinu daleko od normalizacije odnosa.

"Zahvaljujući odbijanju još jednog nemoralnog oportuniste Aljbina Kurtija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, koju svaki dan napadaju i propali političari poput Jeremića. Međutim, šta god Jeremić predlagao, ni svi mediji ovoga sveta ne mogu mu pomoći da opere svoju političku biografiju sačinjenu od afera, skandala i antidržavnog delovanja", zaključio je Petković.

Jeremić: Ne "francusko-nemačkom" planu

Da podsetimo, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je odbacivanje "francusko-nemačkog" plana za Kosovo i Metohiju među najvažnijim nacionalnim interesima Srbije i da je jedini način da se to učini referendum na kojem bi građani rekli odlučno "ne" tom planu.

"Odbacivanjem tog sporazuma sačuvali bismo naš narod, svetinje i kulturno nasleđe na KiM i sprečili stvaranje Velike Albanije. Srbija bi po odbacivanju plana trebalo da pristupi formiranju državnih organa na severu pokrajine koji su rasformirani protivustavnim Briselskim sporazumom", rekao je Jeremić za televiziju Prva.