Timoti Les: Nije isključeno da se "oluja" s Kosova proširi na Bosnu

Šire okruženje sve više omogućava nezavisnost Republike Srpske, kako se konkurencija između SAD, Rusije i Kine zaoštrava, postojeće granice su sve krhkije, istakao je profesor sa Kembridža Timoti Les

U susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu 2. maja profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les kaže da je skeptičan o pitanju dogovora Beograda i Prištine, te da ideja da se sporazum postigne ove godine nema mnogo osnova u stvarnosti.

"Skeptičan sam o pitanju dogovora Beograda i Prištine. Dogovor koji nudi EU izgleda prilično loše. Zašto bi Srbija priznala gubitak Kosova kada je malo očigledne koristi? Šargarepa članstva u EU je u velikoj meri mrtvo slovo na papiru", izjavio je Les u intervjuu za "Blic".

Profesor s Kembridža smatra da SAD i EU imaju sredstva da utiču na "Kosovo" – ponudili su šargarepe a imaju i štapove – uskraćivanje pomoći, smena vlade i sl., i da su toga u Prištini svesni, ali da dogovor EU iz njihove perspektive izgleda loše budući da traži autonomiju za sever koja će formalizovati njegovo odvajanje od ostatka "Kosova", što oni očigledno ne žele da urade.

"Alternativa im je da zaobiđu odbijanje Srbije da prizna Kosovo tražeći članstvo u međunarodnim organizacijama poput EU i NATO, zahtevajući da Zapad izvrši pritisak na Srbiju, dok je Srbiji na raspolaganju – održavanje zamrznutog konflikta, čekajući trenutak u budućnosti kada će moći da izvuče bolje uslove", rekao je Les.

O potencijalnom članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope kaže da je to značajan korak ka konsolidaciji južne srpske pokrajine kao nezavisne države jer je reč o međunarodnoj organizaciji koja je rezervisana samo za države, ali to je ujedno i prepreka dijalogu koji vodi EU.

To što su Grčka i Slovačka bile uzdržane na glasanju u SE, po Lesovom mišljenju, označava njihovu potrebu za dobrim odnosima sa SAD i njihovim evropskim kolegama. Ipak obe zemlje i dalje imaju snažan interes da promovišu teritorijalni integritet država – Grci ne mogu da prihvate nezavisnost Severnog Kipra, a Slovačka je sve zabrinutija zbog mađarskog iredentizma.

"Ukrajina pak nema saosećanja prema Srbiji zbog njenog odbijanja da uvede sankcije Rusiji, iako promoviše teritorijalni integritet, ona zavisi od zemalja Zapada pre svega SAD i Velike Britanije", dodao je Les.

Komentarišući nedavne izbore na severu "Kosova", Les je rekao da novim gradonačelnicima nedostaje bilo kakva stvarna vlast nad lokalnim stanovništvom.

"Sa samo 3,5 odsto izašlih na glasanje, ovi izbori su Pirova pobeda koja će podstaći još veće otuđenje od kosovskih institucija. Teško je zamisliti Srbe na Kosovu da plaćaju porez da bi ih finansirali, a logičan sledeći korak za Srbe bio bi ponovo uspostavljanje paralelnih institucija", precizirao je profesor sa Kembridža.

Dodao je i da se evropske vlade plaše prelivanja iz Ukrajine na Balkan i da žele da neutrališu ruski uticaj u Srbiji, što podrazumeva rešavanje pitanja "Kosova". Takođe, nije isključeno da se oluja sa "Kosova" proširi na Bosnu.

Lens kaže da Srbi gledaju na dešavanja na "Kosovu" jer veruju da je njihova najbolja nada za otcepljenje od Bosne velika pogodba u kojoj SAD pristaju na razmenu teritorija između Republike Srpske i "Kosova".

"Šire okruženje sve više omogućava nezavisnost Republike Srpske, kako se konkurencija između SAD, Rusije i Kine zaoštrava, postojeće granice su sve krhkije. Dok SAD pokušavaju da kooptiraju istočne Evropljane u svoj antikineski savez, nije teško zamisliti scenario u kojem Kina uzvraća podrškom Srbima a možda i drugim nezadovoljnim grupama kao što su Mađari", zaključio je Timoti Les za "Blic".