Srbija i Balkan

Brnabić sa Plenkovićem: Dotakli smo se svih otvorenih pitanja, ma koliko teška bila

Naši narodi upućeni su jedan ka drugom i jesu i moraju biti jedni od najpotrebnijih garanata mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope, rekla je premijerka Srbije
Brnabić sa Plenkovićem: Dotakli smo se svih otvorenih pitanja, ma koliko teška bila© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Zagrebu da želi da posete zvaničnika dve zemlje budu češće i da ne bude svaka od tih poseta simbol, već uobičajeni radni dan koji će se biti iskorišćen da se razgovara o svim otvorenim pitanjima.

"Drago mi je što smo, makar za sada, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i ministru Tomislavu Žigmanovu i ja im se zahvaljujem zbog toga", rekla je Brnabić na skupštini Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu.

Premijerka je pozdravila potpisanu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju su predstavnici političkih partija manjina u Srbiji i Hrvatskoj potpisali u januaru ove godine.

"Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja današnja poseta i boravak u Zagrebu upravo konkretan rezultat toga", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je u januaru ministar Ivica Dačić zajedno sa ministrima Tanjom Miščević i Tomislavom Žigmanovim, prisustvovao Božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu, zatim se predsednik Aleksandar Vučić sreo sa hrvatskim premijerom na marginama foruma u Davosu, te su usledili novi susreti zvaničnika.

"Očekujemo da se ove godine, i radićemo na tome, održe i političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova naše dve zemlje", rekla je Brnabić.

Naši narodi upućeni su jedan na drugi

Ona je kazala da je imala dobre i konkretne razgovore sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem oko projekata, kao što su ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja između Beograda i Zagreba i Ljubljane, a takođe su se, navodi, dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna ona bila.

"Uvek je dobar razgovor i otvorili smo zaista sva pitanja, koja imamo na duši i pitanja nestalih i pitanje rešavanja međusobnih granica u delu koji je sporan i pitanje posete predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i optužnice za ratne zločine na Petrovačkoj cesti, ali i za konkretne projekte vezane za budućnost, kao što su modernizacija brze pruge, objedinjene naplate putarine na autoputevima što ćemo imati za mesec do dva sa Severnom Makedonijom", rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je od 2016. godine sve više ulagano u projekte srpske zajednice u Hrvatskoj, navodeći da je do sada uloženo više od šest miliona evra.

Dodatno je, kaže, upućena pomoć Hrvatskoj u iznosu od 2,5 miliona evra za saniranje posledica zemljotresa, kao i SPC u Hrvatskoj.

"Naši narodi upućeni su jedan ka drugom i jesu i moraju biti jedni od najpotrebnijih garanata mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope", rekla je Brnabić.

Ona je čestitala Hrvatskoj pristupanje Evrozoni i šengenskom prostoru, kao i na sporazumu o dvostrukom oporezivanju sa SAD.

Pitanje nestalih najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske

Pitanje nestalih je svakako pitanje koje najviše opterećuje odnose Srbije i Hrvatske, rekla je danas premijerka Ana Brnabić za hrvatske medije u Zagrebu, posle skupštine Srpskog narodnog veća (SNV).

"Drago mi je što smo u 2023. godini imali određenih pomaka po tim pitanjima. Imali smo i komisiju nadležnih tela dve države koja su se srela i razgovarala u januaru ove godine i određene konkretne aktivnosti u martu ove godine. To je ono što i nas opterećuje", rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da u Hrvatskoj u mrtvačnicama postoje ostaci 878 neidentifikovanih osoba i poručila da je Srbija spremna da sva otvorena pitanja budu rešena i zatvorena.

Brnabić je navela  da to pitanje nije lako rešivo za političare sa obe strane.

"Nije lako za političare, neće imati nikakav politički poen, ali to je naša odgovornost koju moramo da ispunimo", rekla je Brnabić.

Premijerka se osvrnula i na svoju ranije izjavu kada je rekla da je "Hrvatske neprijateljska zemlja" zbog zabrane uvoza ruske nafte u Srbiju.

"Stojim iza te izjave. Mislim da je krajnje nekorektna bila blokada uvoza nafte. Mislim da je to trenutak kada se energetika koristi u političke svrhe i da to nije dobro i primereno, posebno za dve susedne zemlje. Mi, kada god imamo bezbroj otvorenih i teških pitanja, uvek kada imamo bilo kakvo političko nerazumevanje, vraćamo se na ta teška i nerešena pitanja", zaključila je Brnabić.

Plenković: Želimo da se svi u Hrvatskoj osećaju dobro

Treba da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, rekao je u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković na Velikoj skupštini SNV.

"Kao predsednik Vlade koji već sedmu godinu održava snažno partnerstvo sa svim predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru, ali i sa svima u Hrvatskoj, negujući otvoreno i tolerantno društvo u kome Hrvatska u 2023. godini predstavlja zemlju koja je rešila sva svoja ključna nacionalna pitanja, Hrvatska je stekla međunarodnu poziciju u kojoj smo praktično ostvarili sve državno-političke ciljeve u poslednjih 30 godina", poručio je Plenković.

Kako je objasnio, Hrvatska to radi sa pouzdanjem i željom da svi koji žive u Hrvatskoj, bilo Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina, uživaju sva prava i da se osećaju dobro.

On je rekao da to govori zato što je premijerka Brnabić sama kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim nasleđem "u zadnjih stotinak godina".

Ti problemi žive i utiču na raspoloženje, poručio je Plenković, i naveo da oni predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije.

image