Srbija i Balkan

Kurti: ZSO nema izvršnu vlast

Ne možemo da dajemo izvršna ovlašćenja lokalnoj zajednici jer izvršna vlast pripada Vladi i opštinama, podvukao je premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti: ZSO nema izvršnu vlastwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Uoči nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, 2. maja u Briselu, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za agenciju Hina istakao je da neće dozvoliti stvaranje nekog oblika Republike Srpske na severu Kosova.

"Nećemo dozvoliti satelitsku paradržavu sa destruktivnom suštinom koja bi podrila državnost Kosova", rekao je Kurti i podvukao da nije video nacrt Zajednice srpskih opština koji će biti predstavljen na predstojećem sastanku u Briselu, a koji predstavlja ključnu tačku postignutog Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa iz 2013. godine. 

"Kosovo" pokušava da spreči da ova zajednica ima izvršna ovlašćenja, a prema rečima Kurtija, zagovaraće da se ispuni dogovoreno 27. februara u Briselu, a to je "postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim evropskim međunarodnim standardima za zaštitu manjina".

"S obzirom na insistiranje Brisela, biće mi drago da vidim kakav su nacrt pripremili, mada mislim da bi bilo bolje da mi ga prvo predstave u Prištini.  Ono što nećemo dozvoliti je pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi ličilo na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nećemo dozvoliti satelitsku paradržavu sa destruktivnom suštinom koja bi podrivala državnost 'Kosova'", naglasio je prištinski premijer.

On je rekao da služi svim građanima Kosova bez obzira na etničku pripadnost, socijalno poreklo ili versku pripadnost i da će u Briselu obezbediti ustavnost i zakonitost na celoj teritoriji Kosova.

"Teritorijalni suverenitet i integritet su nešto što se ne sme narušavati. Želim normalne odnose sa Srbijom, evropske odnose, dobrosusedske odnose. Važna nam je zaštita manjina. Ali ne možemo da dajemo izvršna ovlašćenja lokalnoj zajednici jer izvršna vlast pripada Vladi i opštinama", naglasio je on.

"Osim toga, želimo da ojačamo javne usluge koje bi se nudile svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost, a ne da ih pružaju zbog nacionalne pripadnosti", rekao je on.

Dakle, sačekajmo i vidimo kako će se odvijati sastanak u Briselu, izjavio je Kurti.

Pre nedelju dana održani su izbori u četiri opštine na Kosovu sa srpskom većinom. Srbi su saopštili da ne priznaju rezultate izbora održanih pod bojkotom, odnosno da ne žele da u njihovim mestima upravlja pobednička kosovska manjina.

"Srbija nije demokratska zemlja, to je hibridni režim. Tamo se vlada doživljava kao vladanje. Mi u demokratiji vidimo vlast kao uslugu. Služimo narodu, nećemo njime vladati. Zato oni tamo ne moraju da brinu", odgovorio je Kurti i naglasio da je pitanje tablica već rešeno u Briselu 27. februara.

image