Srbija i Balkan

Lajčak: Sutrašnji sastanak u Briselu posebno važan

Sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na prošlonedeljnom sastanku obavljene su detaljne pripreme za predstojeći razgovor, napisao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine
Lajčak: Sutrašnji sastanak u Briselu posebno važan© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Sastanak na visokom nivou 2. maja u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine biće posebno važan, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da se krajem prošle nedelje u Delfima u Grčkoj sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem kako bi se detaljno pripremili za sutrašnji sastanak u Briselu na kojem će jedan naspram drugog ponovo sesti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kurti, uz posredovanje predstavnika EU.

O situaciji u regionu Lajčak je, kako je naveo, razgovarao i sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom, a grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendijasa izvestio je o toku dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak je sumirao svoje prošlonedeljne aktivnosti u objavi na Fejsbuku navodeći da mu je sedmica započela i završila se u zemljama kojima je Zapadni Balkan među prioritetima, Austriji i Grčkoj.

Napisao je da je o "normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije" i uticaju tog procesa na širi region govorio na panelu u Beču, dok se na ekonomskom forumu u grčkim Delfima pridružio diskusiji o evropskoj budućnosti regiona.

image