Petković: Međunarodna zajednica da obuzda Kurtija

Njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše, rekao je Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković poručio je da Aljbin Kurti nije tu da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština. On je podsetio da su nadležnosti i način formiranja ZSO definisani kroz četiri briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

"Tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost", istakao je Petković.

Petković je u saopštenju naveo da Kurti "ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano".

Podseća da su Prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO veoma jasni sporazumi koji, kako dodaje, preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom.

"Kurti, dakle, nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvoljnim željama i pogledima po tom pitanju - njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše", istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da je sve ostalo samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan.

"Njegova očigledna namera je da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim. Ali, neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena", poručio je Petković.

Ranije danas premijer privremenih prištinskih institucija Kurti dao je intervju hrvatskoj agenciji Hina, u kome kaže da ZSO ne može da ima izvršna ovlašćenja, da neće dozvoliti stvaranje bilo čega što bi ličilo na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini, ali i da će mu, s obzirom na insistiranje Brisela, biti drago da vidi kakav su nacrt pripremili.