Osmani: "Kosovo" treba da ima svoj nacrt ZSO

Ne usuđujemo se da dozvolimo da nacrt takozvanog upravljačkog tima, koji je u stvari Vučićev nacrt, postane osnova pregovora, tako da imamo svoj nacrt koji se zasniva na Ustavu, poručila je predsednica tzv. Kosova

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je da očekuje da će "Kosovo" imati spreman nacrt ZSO za današnji razgovor u okviru dijaloga sa Srbijom, a ne da će taj nacrt izraditi Srbija.

"Moja očekivanja kao predsednice su da 'Republika Kosovo' ima svoj nacrt jer se ne usuđujemo da dozvolimo da nacrt takozvanog upravljačkog tima, koji je u stvari Vučićev nacrt, postane osnova pregovora, tako da imamo svoj nacrt koji se zasniva na Ustavu", rekla je Osmani.

Komentarišući sastanak u utorak uveče, ona je ocenila kao veoma važno pitanje deklaracije o nestalima, čije se usvajanje očekuje danas.

Ona je navela da će razgovor o nestalima naterati Srbiju da otvori arhive hiljada ubijenih tokom poslednjeg sukoba na "Kosovu".

"Pitanje nasilno nestalih je prva tačka dnevnog reda od onoga što su izneli posrednici Evropske unije. Ovo je važan korak u procesu dijaloga sa Srbijom jer će Srbiju naterati da otvori arhive u kojima se nalaze i stotine hiljada arhiva iz poslednjeg rata na 'Kosovu'. Naravno, imamo mnogo nedoumica oko toga šta će Srbija da sprovede, ali se nadamo da će se potpisivanje zajedničke deklaracije, ako je Srbija ne blokira, završiti danas", poručila je Osmani.

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je izjavio da ne zna kakav će nacrt Asocijacije da iznese Evropska unija, jer se obavezala da srpska zajednica na Kosovu neće dobiti nikakvu izvršnu vlast.