Srbija i Balkan

Srbi iz Kosovske Mitrovice strahuju zbog najava o otvaranju mosta

Otvaranje mosta bi se negativno odrazilo, ne samo na bezbednosnu situaciju, već i na dalji pregovarački proces, smatraju sagovornici "Večernjih novosti"
Srbi iz Kosovske Mitrovice strahuju zbog najava o otvaranju mosta© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Odluka o otvaranju za saobraćaj mosta u Kosovskoj Mitrovici, koju su prošlog četvrtka izglasali albanski odbornici, dostavljena je Ministarstvu lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija. Ovaj potez kojim se podižu tenzije na severu pokrajine preduzet je uprkos apelima Srba da se to ne čini i reakcijama međunarodne zajednice, pre svega Kfora i Evropske unije, pišu "Večernje novosti".

Odluku skupštine u Mitrovici, koju su doneli odbornici "ubačeni" umesto Srba, koji su napustili odbornička mesta, Priština je unapred pozdravila, a konačnu reč o otvaranju mosta na Ibru formalno ima Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija, odnosno Dželjaj Svečlja, u koordinaciji sa resorom lokalne samouprave.

Građani severne Mitrovice inicijativu albanskih odbornika o otvaranju glavnog mosta ocenjuju kao preuranjenu i tvrde da bi to zakomplikovalo i onako komplikovanu situaciju.

Prema rečima Miodraga Milićevića iz NVO "Aktiv" u severnoj Mitrovici, otvaranje mosta bi se negativno odrazilo, ne samo na bezbednosnu situaciju već i na dalji pregovarački proces.

"Siguran sam da niko ne misli da bi mostovi trebalo da budu zatvoreni po svaku cenu, ali je ovo pre svega pitanje političkog trenutka, odnosno političkih dogovora i bezbednosnih provera više instanci", smatra Milićević.

Žitelj Kosovske Mitrovice Dragan Mitrović kaže da otvaranje mosta može dovesti samo do destabilizacije stanja, jer bi sigurno bilo provokacija.

"I to verovatno u još većem broju nego do sada. Jer Albanci bi mogli da dođu kolima iz južnog dela grada, da naprave incident i pobegnu, a kosovska policija bi, po pravilu, okretala glavu od napada na Srbe", kaže Mitrović.

Sa njim se slaže i Goranac Nusret Hodža, koji opominje da bi otvaranje mosta dodatno ugrozilo bezbednost žitelja severnog dela grada.

"Mislim da je to još jedna provokacija Prištine i da se nisu stekli uslovi za to", kaže Hodža.

image