Srbija i Balkan

Priština o ZSO: Nacrt Statuta je šokantan i nema nikakve veze sa interesima KiM

Predsednik Skupštine u Prištini Gljauk Konjufca ocenio je "šokantnim" nacrt statuta ZSO predstavljenog u Briselu i dodao da on nema nikakve veze sa interesima "Kosova"
Priština o ZSO: Nacrt Statuta je šokantan i nema nikakve veze sa interesima KiMGetty © Chris McGrath / Staff

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca naveo je "da je besmisleno da poslanik Beograda predstavlja Prištinu, navodeći da je premijer Aljbin Kurti na sastanku u Briselu izneo crvene linije po ovom pitanju, prenosi RTS.

"Što se tiče razgovora u Briselu, sve se očekivalo u vezi sa onim što se desilo, tako da je tim menadžera kojeg su postavile prethodne vlade Kosova imao zaista šokantan stav za nas. I sami znate kakav je upravljački tim, koji su postavile prethodne vlade. Oni su postavili funkcionere koji nemaju apsolutno nikakve veze sa interesima Kosova, a čak je i jedan od njih, koliko sam čuo, kasnije postao poslanik u Skupštini Srbije i poslanik stranke Aleksandra Vučića. Nismo imali šta drugo da očekujemo", rekao je Konjufca, a preneli su mediji u Prištini.

Istakao je da je predstavljeni nacrt neprihvatljiv za institucije u Prištini, kao i svako rešenje koje se nudi van okvira Ustava.

Konjufca je podržao razrešenje upravljačkog tima, tvrdeći da se radi o grupi koja "zastupa interese Aleksandra Vučića, a ne interese Kosova".

Ne očekuje da će doći do brzog dogovora Beograda i Prištine, kriveći "Srbiju da je potpuno u političkim koordinatama fašističkog nacionalizma još od vremena Miloševića iz devedesetih".

Šef kabineta predsednice u Prištini Bljerim Velja izjavio je da je upravljački tim podneo nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, veoma sličan statutu Vojvodine.

Velja je na Tviteru pravio poređenje, postavivši stranice nacrta statuta koji je predložio Upravni tim i stranice statuta Vojvodine.

"Čini se da im je cilj rekonstituisanje autonomne vlasti Srbije na Kosovu, kao i Vojvodine, sa ciljem ukidanja kosovskih institucija", napisao je Velja, tvrdeći da ovaj nacrt neće proći.

image