Region ujedinjen u bolu: Poslednji pozdravi žrtvama sa trgova, iz hramova i sportskih hala (VIDEO)

Dok su mladi palili sveće i ostavljali cveće za nastradale u OŠ "Vladislav Ribnikar", u nekim školama u Srbije i BiH dogodilo se nekoliko slučajeva koji su inspirisani zločinom na Vračaru. Patrijarh pozvao na pomen stradalima posle večernje službe

Hiljade mladih, dece i tinejdžera, okupilo se ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde pale sveće i ostavljaju bele ruže. Posle večernjeg bogosluženja koje je počelo u 17 časova, patrijarh Porfirije održao je pomen stradalima u Hramu Svetog Save.

Pomen se služio i u svim prestoničkim hramovima, kao i u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji. Takođe, u žalosti su se sa Beograđanima, solidarisali i žitelji Banjaluke, Zagreba, Kragujevca, Niša, Užica, Prištine, Novog Pazara...

Paralelno sa današnjim okupljanjima, u nekoliko škola na teritoriji Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, dogodilo se više incidenata koji bi mogli biti inspirisani zločinom u školi na Vračaru.

Devojčica L.I. (15), bivša učenica Gimnazije "Ruđer Bošković" nožem je povredila dečaka A.R. (15) i nastavnicu koja je pokušala da je spreči, i njoj je policija odmah odredila zadržavanje, a potom je smeštena u psihijatrijsku ustanovu radi obavljanja pregleda, saznaje Tanjug.

Policiji su takođe prijavljeni incidenti u osnovnoj školi "Miloje Vasić" u Kaluđerici, kao i u osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Beogradu, gde su se navodno pojavili spiskovi sličnim onom koji je sastavio K. K.  

Više prosvetnih sindikata najavilo je da će u petak, 5. maja, obustaviti rad u školama u Srbiji, zbog tragedije koja se dogodila juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu: Zaposleni će biti na svojim radnim mestima, ali neće izvoditi nastavu.

Vlada Republike Srbije iznela je danas zaključke nakon sednice u kojima se predlaže i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, nakon jučerašnjeg pokolja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, preneo je "Blic".

Zaključci sa sednice obuhvataju, pored dvogodišnjeg moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja, kao i kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje.

RT Balkan uradio je analizu na temu ukupnog broja oružja u Srbiji po glavi stanovnika, pravilima za nošenje i držanje oružja, procedurama i sl.

K. K. (13), dečak koji je juče ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja i ranio šestoro dece i nastavnicu, nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića, rekla je za Tanjug advokatica porodice Irina Borović.

Kako je potvrđeno ovoj agenciji, dečakov otac, kome je određeno zadržavanje od 48 sati, sutra u 10 časova bi trebalo da se pojavi pred Višim javnim tužilaštvom, a advokat porodice smatra da će mu pritvor biti određen.

RT Balkan danas se bavio i analizom ko je odgovoran za krvavi pir.

Vršilac dužnosti direktora dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić, izjavio je jutros da je devojčica, primljena nakon pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", u kritičnom stanju i vitalno ugrožena, a dvojica dečaka su stabilno i za nekoliko dana se očekuje da budu pušteni na kućno lečenje.

"Devojčica koja je juče operisana hitno zbog povreda glave je vitalno ugrožena, u kritičnom stanju i na intenzivnoj nezi. Lekari rade sve da je održe u životu, ali joj je jako teško opšte stanje i vitalno je ugrožena", rekao je Dučić novinarima.

On je rekao da je operacija devojčice bila izuzetno teška, jer se radi o teškim povredama mozga, vitalno je ugrožena i nalazi se na intenzivnoj nezi.

4. maj 2023 • 19:29

Brnabić: Ne možete reći da je sistem zakazao

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je Vlada donela deset novih mera i odlučila da proširi rad već postojeće grupe za izmenu Krivičnog zakonika.

Konstatovala je da je najvažnije u novom setu mera smanjivanje krivične odgovornosti maloletnih lica sa 14 na 12 godina, po uzoru na Holandiju, zemlje EU, poput Grčke gde je 13, Severne Irske gde je deset godina...

Premijerka je najavila i kontrole svih streljana i pripremu izmene propisa kako bi eksplicitno bio zabranjen pristup maloletnim licima streljanama.

Brnabić je naglasila i da moramo da pokušamo da nađemo neko rešenje za društvene mreže ili da više pričamo o tome i da pokušamo da podignemo svest kod ljudi o tome.

Šta je još poručila, saznajte u posebnom tekstu.

Navijači Partizana odali poštu ubijenoj deci

Hiljade navijača Partizana su pred meč sa Real Madridom odali poštu ispred beogradske Arene.

Oni su večeras plato ispred beogradske sportske hale prekrili cvećem i svećama u počast stradalima u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", gde je učenik K.K. ubio devet osoba.

Više o atmosferi ispred Arene pročitajte u posebnom tekstu

UST podržalo inicijativu da se starosna granica za krivičnu odgovornost spusti

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) izrazilo je duboko žaljenje zbog tragedije u školi "Vladislav Ribnikar" i saopštilo da učestvuje u bolu porodica stradale dece i radnika obezbeđenja.

Oni su podržali inicijativu predsednika Srbije da se starosna granica za krivično pravnu odgovornost spusti na 12 godina.

"UST podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se snizi starosna granica krivične odgovornosti, i pozdravlja zaključak vlade da nadležna ministarstva, u domenu ovlašćenja, hitno razmotre druge predložene mere, kako bi odgovor na ovu tragediju bila jasna poruka da smo kao društvo spremni da reagujemo i preduzmemo sve nužne korake da sačuvamo decu" navodi se u saopštenju.

Kako bi se u uduće sprečile ovakve tragedije, UST su dodali da kao društvo moramo da reagujemo, jer to od nas očekuju pre svega deca, koja su njegov najranjiviji deo i koja su potpuno nemoćna u situacijama poput jučerašnje.

UST je podsetio da već godinama zastupa stav da, iako je krivičnopravna prevencija poslednja linija odbrane društva i elementarnih vrednosti, to ne znači da treba čekati da svi drugi oblici prevencije pokažu stepen svoje efikasnosti.

Knjiga žalosti u "školi tragedije"

Povodom tragedije u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'', u ovoj ustanovi biće otvorena Knjiga žalosti.

"Građani i građanke, učenici i učenice, u knjigu žalosti se mogu upisati u petak, 5. maja 2023. godine, od 15 do 19 časova, subotu, 6. maja 2023. godine, od 10 do 15 časova i u nedelju, 7. maja 2023. godine, od 10 do 15 časova", saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete.

Knjiga žalosti biće izložena na glavnom ulazu u Osnovnu školu ''Vladislav Ribnikar'', navodi se u saopštenju.

Pomen stradalima u Hramu Svetog Save i u svim prestoničkim hramovima

Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save služio je pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Pomen je služen u svim prestoničkim hramovima, kao i u manastiru Gračanica na KiM.

Sveće su zapalili deca, učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji, učitelji, nastavnici i profesori.

Počast su odali i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, kao i politički predstavnici.

"Neka počivaju u miru i da se ovako nešto nikome i nikada ne desi", poručuju meštani Gračanice i okolnih sela.

U Hramu Svetog Save u Beogradu među okupljenim vernicima nalazio se i ministar prosvete Branko Ružić.

Službi je prisustvovao starešina Hrama Svetog Save vladika Stefan Šarić. A šta je okupljenim vernicima poručio poglavar SPC, pronađite u posebnoj objavi.

Srpska lista: Zastave se spuštaju i na KiM

U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije, u čast preminulih u tragičnom događaju u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", zastave će biti spuštene na pola koplja na svim institucijama Republike Srbije u pokrajini, saopštila je danas Srpska lista.

Zaposleni u OŠ "Vladislav Ribnikar": Niko ništa nije primetio

Član veća za obrazovanje na Vračaru Dragi Lukić izjavio je danas da je razgovarao sa razrednim starešinom K.K. koji je juče u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet a ranio sedam osoba, i da mu je on rekao da je bio primeran u školi, da je imao dobre ocene.

"Razredni starešina koji se bavio svojim odeljenjem i ostali nastavnici, danas smo baš dugo razgovarali, bili smo u školi, pričali sa direktorkom, pedagogom i psihologom, niko nije primetio", rekao je Lukić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, dečak koji je počinio ubistva je prešao u odeljenje bilingvalne nastave, gde je bolja konkurencija, bolje odeljenje i on se tu dobro snalazio, imao dobre ocene.

"Svima je to iznenađenje. Radi se o nekoj finoj porodici, verovatno je očeva greška što je to oružje držao tako i što ga je vodio u streljanu, ne znamo te detalje, ali roditelji su medicinski radnici, šta se desilo, to moraju naučnici da objasne'', izjavio je Lukić.

Pravila povodom trodnevne žalosti u Srbiji

Zbog tragičnog događaja, u Srbiji je proglašena trodnevna žalost koja će početi u petak, 5. maja, kada će na snagu stupiti i pojedini propisi.

Naime, u skladu sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, propisana su određena pravila.

Propisi o načinu obeležavanja dana žalosti nalažu da organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Zakon o obeležavanju Dana žalosti elektronske i štampane medije obavezuje da prilagode sadržaj i ne objavljuju ništa što spada u domen zabave.

Dan posle tragedije: Kako je profesionalno novinarstvo postalo (najstariji) zanat

U Zakonu se navodi da su radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti najpre emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije.

Elektronski mediji imaju dužnost i da obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede.

Zakon obavezuje emitere televizijskog i radijskog programa da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Elektronski mediji su, prema Zakonu, dužni da usklade detaljnu programsku šemu za vreme trodnevne žalosti, a novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da u toku dana žalosti svoje listove štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti.
Mediji koji ne poštuju propise biće novčano kažnjeni.

U petak Dan žalosti i u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske odlučila je na današnjoj vanrednoj sednici da u petak, 5. maja, proglasi Dan žalosti, zbog tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde je učenik sedmog razreda usmrtio osam učenika i radnika obezbeđenja, dok je šest učenika i nastavnicu ranio iz vatrenog oružja.

Grad Banjaluka danas je od 19.00 časova organizovala paljenje sveća na Trgu Krajine, u pomen tragično nastradalih učenika i radnika obezbeđenja beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Građani Banjaluke zapalili su sveće i odali počast stradalima u Beogradu.

Sveće i tišina okupljenih na glavnom banjalučkom trgu svedoče o saosećanju i podršci koju Republika Srpska šalje bratskoj Srbiji u danima tuge, preneo je RTRS.

"Banjaluka saoseća sa porodicama nastradalih i svim građanima Republike Srbije", saopšteno je na Instagram profilu Gradske uprave.

Predsednik novoformirane Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da bi Savet ministara BiH trebalo da donese odluku o Danu žalosti na teritoriji cele države BiH.

Još jedan incident, učenik u Kaluđerici napravio spisak nalik na onaj iz OŠ "Vladislav Ribnikar"

Policiji je u 9.55 časova prijavljeno da je učenik Osnovne škole "Miloje Vasić" u Kaluđerici napravio plan i spisak, nalik na tragediju koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Učenik osmog razreda je rekao da je navodno po nagovoru druga napravio spisak i plan.

Dvojica đaka i njihovi roditelji su dovedeni u policiju na razgovor.

Novi incident: Bivša učenica kuhinjskim nožem povredila vršnjaka i nastavnicu

Devojčica L.I. nožem je povredila dečaka A.R. (16) i nastavnicu (44) koja je pokušala da je spreči, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Ona je nakon zadržavanja od strane policije smeštena u psihijatrijsku ustanovu radi obavljanja pregleda.

Devojčica je i ranije imala psihičke probleme, a pre par meseci je izbačena iz pomenute škole, saznaje Tanjug.

Incident se dogodio u Gimnaziji "Ruđer Bošković" u Beogradu, a tinejdžerka (16) je savladana i određeno joj je zadržavanje.

Nastavnica je dobila posekotinu u predelu ruke, a devojčica je prema saznanjima "Blica", u školu donela kuhinjski nož.

Ovim povodom oglasila se Uprava Gimnazije "Ruđer Bošković" koja je iznela detalje nemilog događaja.

Poslednji pozdrav: Mladi ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" odaju počast žrtvama

Nekoliko hiljada mladih, dece i tinejdžera, okupilo se ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde su palili sveće i ostavljali bele ruže.

Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Prosvetari sutra ne drže časove, traže da se nasilju stane na put

Više prosvetnih sindikata najavilo da će u petak obustaviti rad u školama u Srbiji, zbog tragedije koja se dogodila juče u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu: Zaposleni će biti na svojim radnim mestima, ali neće izvoditi nastavu.

Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Najnovije odluke vlade posle tragedije u školi na Vračaru

Vlada Republike Srbije iznela je zaključke nakon sednice u kojima se predlaže i Moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, nakon jučerašnjeg pokolja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, preneo je "Blic".

Zaključci sa sednice obuhvataju, pored dvogodišnjeg moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja, kao i kontrolu lica koja imaju dozvole da drže oružje.

Takođe, predviđa se kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije, te zabrana pristupa maloletnim licima u istim.

Ministarstvu pravde se nalaže da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina.

U planu su propisi za uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda, kao i pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet, elektronske platforme, društvene mreže, a u pogledu zabrane sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

K.K. smešten na Kliniku za neurologiju i psihijatriju, otac sutra pred Višim javnim tužilaštvom

K. K. (13), dečak koji je juče ubio osmoro dece i radnika obezbeđenja i ranio šestoro dece i nastavnicu, nalazi se u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u dr Subotića, rekla je za Tanjug advokatica porodice Irina Borović.

Prema njenim rečima, sa njim je nakon ponoći razgovor obavio konzilijum lekara, a dalji pregledi nastaviće se u narednim danima.

Kako je potvrđeno Tanjugu, dečakov otac, kome je određeno zadržavanje od 48 sati, sutra u 10 časova bi trebalo da se pojavi pred Višim javnim tužilaštvom, a advokat porodice smatra da će mu pritvor biti određen.

Ona je kazala i da je rezultat toksikološkog nalaza negativan je, što je utvrđeno nakon što je on sinoć odrađen na VMA, koji je obavljen kako bi se utvrdilo da li je dečak bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva.

K. K. je juče u OŠ ubio osam svojih vršnjaka i čuvara te škole i ranio šest đaka i nastavnicu istorije.

Spisak đaka koje je vršnjak navodno hteo da ubije pronađen u još jednoj školi

NN lice iz Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Beogradu napravio je spisak đaka koje navodno želi da ubije, potvrđeno je iz MUP-a za B92.net.

Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Negativan toksikološki nalaz dečaka koji je u školi ubio devetoro ljudi

Rezultat toksikološkog nalaza dečaka K. K. (13) koji je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet i ranio sedam ljudi, negativan je, rekla je za Tanjug advokat Irina Borović.

Sinoć je odrađen toksikološki nalaz na VMA kako bi se utvrdilo da li je dečak bio pod dejstvom psihoaktivnih supstanci kada je počinio ubistva.

Nadbiskup Nemet izrazio saučešće povodom ubijenih učenika i radnika obezbeđenja

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izrazio je saučešće svim ožalošćenima povodom tragedije tog dana u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Nadbiskup Nemet je izrazio najdublje saosećanje sa svima koji su izgubili voljenu decu u ovoj strašnoj tragediji, naglasivši da su njegove misli i molitve sa svim roditeljima, učiteljima, učenicima i svim drugim osobama koje su pogođene ovom tragedijom, saopšteno je danas iz Katoličkog medija centra Beogradske nadbiskupije i mitropolije.

"Nevinim dušama ubijenih učenika i radnika obezbeđenja, neka Gospod udeli pokoj u nadi blaženog vaskrsenja, a svim porodicama, rodbini i prijateljima snage i utehe u ovim teškim trenucima", poručio je nadbiskup.

Naglasio je da nijedno dete ne bi trebalo da bude žrtva nasilja, pogotovo ne u školi, koja bi trebala da bude sigurno i podsticajno mesto za učenje i razvoj.
Prema njegovim rečima, ova tragedija sve poziva na važnost radikalnih mera u prevenciji nasilja u školama i među decom.

Nadbiskup Nemet je sveštenicima poručio da na svetim misama tog dana mole za sve stradale u ovoj tragediji.

SANU: Zajednički cilj je promena kulturnog obrasca i povećanje empatije

Srpska akademija nauka i umetnosti duboko žali zbog tragičnog događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i izražava najiskrenije saučešće porodicama tragično nastradalih učenika i radnika te škole.

Ova nezapamćena tragedija ukazuje da se na svim nivoima mora raditi na prevenciji nasilja, saopšteno je iz Izvršnog odbora Srpske akademije nauka i umetnosti.

"Zajednički cilj nadležnih organa i svih nas mora biti promena kulturnog obrasca i povećanje empatije i stepena međuljudskog razumevanja. Dužni smo da kao društvo uradimo sve da se ovakvi nemili događaji više nikada ne ponove", navodi se u saopštenju SANU

Mladić iz Bihaća danima preti sličnim krvavim pirom kakav se desio u Beogradu

Mladić iz Bihaća, A. Z. danima preti da će učiniti sličan krvav pir kakav se desio u Srbiji i da će ubiti učenike i zaposlene u Ekonomskoj školi, napisao je banjalučki portal Srpskainfo.

Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Simonović: Dečak za tri puta nije mogao da stekne iskustvo u streljani

Dečak K. K. (13) koji je ubio devet i ranio sedam osoba, nije mogao za tri puta u streljani da stekne iskustvo da sa takvom preciznošću ubije svoje drugare, rekla je za Tanjug oružarka Ana Simonović.

Kako je precizirala Simonović, koja inače ima sertifikate o rukovanju gotovo svim vrstama vatrenog oružja, dečak jeste bio uvežban ali ne u streljani, već je aktivno trenirao "Ersoft", koje je vojno-taktička simulacija, i to je iskoristio u svrhe ovog zločina.

Objasnila je da je Kostu K. na treninge "Ersofta" dovodio otac i to su zajedno trenirali, što je kako navodi "antistres igra današnjice" i nema limit u godinama kao ni "pejntbol".

Simonović je istakla da po njenom mišljenju ne postoji manjkavost po pitanju Zakona o posedovanju oružja i municije, čak smatra da je taj zakon previše strog.

Načelnica Odeljenja za oružje u MUP-u Jelena Lakićević pojasnila je da osobe koje žele da budu vlasnici oružja moraju da ispune devet uslova, od kojih je najbitniji zdravstvena sposobnost, u sklopu koje su pregledi oftamologa, psihijatra i opšti doktor.

"Imamo dosta dopisa od izabranih doktora koji primete da osoba koja već ima izdatu dozvolu za oružje ima neke promene u ponašanju i doktori su dužni da obaveste MUP. Čim stigne to obaveštenje u Policiijsku upravu od tih osoba se automatski oduzima oružje" rekla je Lakićević za K1.

Zakon o oružju je, kako je kazala Lakićević, jedan od najrigoroznijih u Evropi i primenjuje se.

Oružje kako je kazala mora da bude zaključano, po propisima i ne sme da bude napunjen okvir u pištolju, te ukoliko je reč o sefu ne sme da učini dostupnim šifru sefa ni ključ istog.

Ukoliko Vlada Srbije donese mere koje su predložene pripadnici MUP-a će u narednom periodu izvršiti kontrolu radi utvrđivanja da li vlasnici oružja drže svoje naoružanje u skladu sa propisima.

Advokat Viktor Gostijac: Ocu K.K. se stavlja na teret delo koje nije izvršio

Advokat Viktor Gostijac smatra da krivično delo ugrožavanje sigurnosti, koje se, kako navodi, stavlja na teret ocu uhapšenog K.K. (13), delo je koje on praktično nije izvršio.

Gostijac je objasnio da je čuo iz medija da je advokatica uhapšenog dečaka saopštila da se to krivično delo stavlja na teret ocu.

"To je jedan alibi potez tužilaštva, pošto, praktično, to delo koje mu se stavlja na teret on nije izvršio. Krivično delo ugrožavanje sigurnosti je nešto drugo", rekao je advokat za Tanjug.

Kako je objasnio, njega vrši onaj ko poplavom, požarom ili nekom drugom opšte opasnom radnjom dovede u opasnost živote drugih lica, ali to nije ono što je roditelj dečaka učinio.

On misli da je "to je potez koji je potreban u atmosferi u kojoj javnost očekuje da dođe do reakcije".

Gostijac smatra da javnost ne može da prihvati činjenicu da jedna ovakva katastrofa može da se dogodi, a da niko ne bude odgovoran i da niko ne bude u zatvoru.

Advokat je rekao da su naši zakoni, koji se tiču prava osoba koje imaju dozvole za oružje, dobro regulisani.

"Uzrok ove tragedije nisu zakoni o držanju i nošenju oružja. Ovo je jedan fenomen koji se dogodio i koji je kod svih nas upalio alarme da celo društvo sistemski na ovo reaguje", kazao je Gostijac,

On je rekao da postoji mogućnost da maloletnik neće odgovarati.

"Juče sam na konferenciji za štampu čuo da to provejava iz njegove izjave. To govori da je taj dečak dosta pametan. Kako god posmatramo stvari, mi razgovaramo o detetu koje se sa krivično pravnog aspekta nalazi van njegovog domašaja", naveo je Gostijac.

On je objasnio da se lečenje u psihijatrijskoj ustanovi izriče učiniocu krivičnog dela, te da do toga dolazi kada se smatra da je učinilac krivičnog dela opasan po okolinu, da je psihijatrijski bolesnik, ali smatra da se to ne može primeniti na ovaj slučaj.

Mediji u regionu i dalje prate atmosferu dan nakon masakra u Beogradu

Dan nakon stravičnog događaja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", on je i dalje glavna tema regionalnih medija.

Hrvatski portal "Indeks" i zagrebački "Jutarnji list" u kontinuitetu i sa fotografijama sa lica mesta prate situaciju u kojoj se učenici i građani opraštaju od nastradalih paljenjem sveća i polaganjem cveća, igračaka i drugih stvari ispred škole u kojoj je se dogodio neviđeni masakr, najveći u savremenoj istoriji Srbije i regiona.

Takođe, hrvatski mediji prate stanje povređene dece i jedne nastavnice koji su juče podvrgnuti hirurškim intervencijama.

Oni prenose pisanje beogradskih medija da je počinilac K.K. (13) najmlađa osoba koja je upucala toliki broj lica.

Tu činjenicu prenosi i sarajevski portal klix.ba. Inače, oko svih škola u Republici Srpskoj i nekim školama u Federaciji BiH juče je preventivno povećan broj pripadnika policije.

Masakr u Beogradu potresao je i Crnu Goru i upalio crveni alarm celom društvu, upozorila je danas poslanica GP Ura i dugogodišnja prosvetna radnica Božena Jelušić.

"Sve što se desi u regionu, pa čak i u zemljama Evropkse unije treba posmatrati kao potencijalno moguće da se desi i ovde", rekla je Jelušić za TVCG.
Zbog toga, istakla je, ako hitno ne udružimo snage i pokušamo da rešimo problem, bićemo neprijatno iznenađeni.

Psihoterapeut Dijana Popović Gavranović je primetila da današnju decu odgajaju roditelji koje je oblikovala tranzicija, i rezultati su, kaže, svuda oko nas.
Smatra da su roditelji ključni da usmere dete na koji način će se ponašati u kriznim situacijama.

"Neka deca kad su pod velikim emocionalnim pritiskom, kada imaju doživljaj da se nalaze u bezizlaznoj situaciji počnu da osećaju veliku količinu straha, ljutnje, tuge nekad postanu depresivna, razvijaju doživljaj krivice, izgube samopouzdanje i samopoštovanje i tada počnu da čine stvari na svoju štetu, i ugroze sebe ili druge osobe", poručila je Popović Gavranović.

Deci oružje, ističu, ne sme biti pri ruči, uz podsećanje na podatak MUP-a od marta ove godine da je u Crnoj Gori na blizu 620.000 stanovnika 100.000 izdatih oružnih listova.

Skopski mediji pišu da se samo 24 sata nakon jezivog masakra veliki broj građana i đaka ponovo okuplja ispred škole na Vračaru da odaju poštu tragično stradalicima.

Portal skopskog "Kanala 5" piše da ispred škole vlada tišina i da se čuju samo jecaji prisutnih.

"Svi su tužni. Ispred škole je mnogo učenika i nastavnika koji ne mogu da ispričaju šta se na ovom mestu dogodilo pre samo 24 sata....", piše portal.

Poverenik apelovao na medije da poštuju pravo na privatnost

Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti apelovala je danas na medije i nadležne organe da u ovim, kako se navodi, teškim trenucima za celo društvo poštuju pravo na privatnost i pravo na zaštitu podatka o ličnosti svih lica koji su pogođeni ovim tragičnim događajem.

Takođe, pozvao ih je da preduzmu sve raspoložive mere kako se ovakve tragedije nikada više ne bi ponovile, navodi se u saopštenju Poverenika.

Istovremeno, Poverenik je izjavio najdublje saučešće porodicama nevino stradalih žrtava užasnog nasilja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i da se nada uspešnom i brzom oporavku svih povređenih.

Unija sindikata prosvetnih radnika: Obustava rada u petak 5. maja

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da će svi njihovi članovi zaposleni u školama obustaviti rad u petak 5. maja, zbog napada u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, gde je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja.

"Zaposleni će tog dana biti u školama, ali neće izvoditi nastavu. Prosveta je zanemela. Nakon konsultacija sa zaposlenima u obrazovanju, donećemo odluke o kojima ćete biti blagovremeno obavešteni", navodi se u odluci koju je potpisala predsednica Unije Jasna Janković.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, kao i još nekoliko sindikata, saopštili su ranije da će takođe obustaviti nastavu u petak 5. maja.

Doktorka iz Hitne pomoći: Svi su i dalje potreseni, to je stres na koji se ne pripremate na fakultetu

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći kaže za RTS da je nakon pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, na terenu u jednom trenutku bilo čak 11 ekipa Hitne pomoći.

Navodi da je prvi poziv iz škole da se tamo nešto dešava, da je pucnjava i da ima povređenih, došao je juče u 8.43.

"Kao što protokol nalaže, odmah pošaljete tri najbliže ekipe, koje su tamo bile vrlo brzo. Oni su nam javili šta se tamo dalje dešava, tako da smo ceo rad brzo reorganizovali, da spasimo što je moguće više povređenih", ističe doktorka Stefanović.

Kaže da su i dalje svi potreseni, ali da su uradili vanredan posao da ogromna tragedija bude nešto manja nego što je moglo da se desi.

"To je zaista stres na koji se ne pripremate na fakultetu. Ne treba da radimo takve stvari. Kada se to desi, radite sve što možete, ali morate da znate kako posle da i vaš stres izbacite. Začuđujuće smo dobro", ističe doktorka Stefanović.

Maloletnici u streljanu mogu samo uz prisustvo roditelja

Maloletna lica ne mogu samostalno da dolaze, niti da koriste usluge strelišta, a jedina opcija je izlazak na poligon uz prisustvo roditelja.

"Prema pozitivnim propisima Srbije maloletna lica samostalno apsolutno ne mogu da koriste usluge strelišta bilo sportski ili rekreativno. Jedini način da maloletno lice dođe u dodir sa oružjem je isključivo uz prisustvo roditelja na strelištu, ali je to nešto što se praktično izbegava, posebno za maloletnike mlađe od 14 godina", rekao je za Tanjug Ivan Urošević, licencirani instruktor za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem streljane u Beogradu.

Naveo je da maloletna lica dolaze u streljane, ali da je to retkost.

"U najčešćoj situaciji je to roditelj koji ima veze sa oružjem, da li kroz vojsku, policiju ili što je lovac ili sportski strelac, pa oružje postoji u kući. I postoji jedna želja da se vidi da to nije igračka, šala, igrica, film, nego da je to jedan vrlo ozbiljni alat i da se u kontrolisanim uslovima steknu prvi utisci šta je to, kako to funkcioniše i da nije igračka", rekao je Urošević.

Razlika je, navodi, u tipu oružja koje se daje.

"Po pravilu izbegava se na obuci da se daju pištolji. Radilo bi se pre o nekom malokalibarskom sportskom oružju u vidu nekih pušaka eventualno, ali su to oružja koja bi bila prilagođena uzrastu. Postoje i strelišta i klubovi koji apsolutno zabranjuju maloletnicima, čak i uz prisustvo roditelja, da koriste oružje", rekao je Urošević.

Prema njegovim rečima, procena deteta je vrlo lična, zavisi od nekoga ko je u tom trenutku instruktor ili sportski trener, zavisi i od tipa objekta.

"Priprema se sastoji od uvodnog časa gde se prioritet daje bezbednosti. Ne priča se toliko o tome kako oružje radi, već se ovde fokusirate na bezbedno rukovanje vatrenim oružjem, plus osnove tehnike gađanja, a najvažnije je reći da je sav taj rad superviziran. Jedan na jedan, isključivo uz instruktora, u boksu ako je zatvoren objekat, da bi se minimizovala svaka mogućnost da dođe do neželjenih incidenata", kazao je Urošević.

Smatra da za maloletnike streljana uopšte nije zabava.

"Oni se pojavljuju tu sa apsolutnim neznanjem, predubeđenjem da je to nešto što je lako i nešto što možete videti bilo gde u igrama, na televiziji, internetu i deluje kao igra. Stvar se drastično menja posle prvog pucnja i postoji prirodna reakcija na taj zvuk koja je otrežnjujuća", rekao je Urošević.

MUP apeluje na vlasnike da oružje drže savesno, najavljene kontrole

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na sve vlasnike da oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci.

MUP je apelovao i da vlasnici oružja provere da li je ono nenapunjeno, odnosno odvojeno od municije, kao i da ključeve ili šifre od kasa, sefova i ormara u kojima drže oružje, učine nedostupnim drugim licima, posebno deci.

U saopštenju se navodi da će MUP u narednom periodu preduzeti sve mere kako bi se neposrednom kontrolom na adresi prijavljenog prebivališta vlasnika oružja utvrdilo da li vlasnici drže oružje u skladu sa važećim propisima, tj. razdvojeno od municije i zaključano u adekvatnim ormarima, kasama i sefovima.

Vlasnicima oružja za koje se kontrolom utvrdi da oružje čuvaju nesavesno, tako da može doći u posed neovlašćenih lica i ugroziti bezbednost ljudi, oružje će biti oduzeto i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

MSP Francuske: Među žrtvama u Beogradu učenica francuske nacionalnosti

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je jedna učenica francuske nacionalnosti među žrtvama jučerašnje pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

"Bili smo duboko šokirani kada smo saznali za pucnjavu u školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu 3. maja ujutru, koja je rezultirala velikim brojem žrtava, među kojima je i jedna učenica francuske nacionalnosti", naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Oni su izrazili najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima su poželeli brz oporavak.

"Naše osoblje i ambasada u Beogradu ulažu napore da, u ovom teškom trenutku, pruže punu podršku porodici naše mlade sunarodnice", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Francuska izražava svesrdnu solidarnost sa srpskim narodom i vlastima usled ove tragedije.

Patrijarh pozvao na pomen stradalima posle večernje službe

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je pravoslavne žitelje Beograda na pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar", koji će biti održan danas posle večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova, prenosi RTS.

Pomen će biti služen u svim prestoničkim hramovima.

"Njegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije poziva pravoslavne žitelje Beograda da se danas, 4. maja, posle Večernjeg bogosluženja koje počinje u 17 časova, na pomenu, koji će biti služen u svim prestoničkim hramovima, pomole Gospodu našem, Hristu vaskrslom iz mrtvih i Presvetoj Majci Njegovoj za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara Dragana", prenosi RTS.