Srbija i Balkan

Strano mleko puni domaće rafove, ugroženi mali proizvođači

Zbog ogromnih količina sirovog mleka koje se uvozi iz EU, proizvođači mleka u Srbiji dnevno bacaju i više od 10 tona
Strano mleko puni domaće rafove, ugroženi mali proizvođačiwww.globallookpress.com © Friso Gentsch

Zbog ogromnih viškova mleka iz uvoza, koje i dalje drži dupke pune magacine, srpski proizvođači svoje mleko bacaju ili su prisiljeni da ga prodaju budzašto, jer se cena otkupa kreće od 25 do 60 dinara po litri, pišu "Večernje novosti".

Ko nema tu "sreću" jer mu je mlekara delimično ili potpuno obustavila otkup mleka, mora da ga prolije. Kako su naveli za list, da bi od mleka nešto napravili potrebna im je dodatna radna snaga, koju i da hoće, ne mogu da nađu i dodaju da je protest proizvođača najavljen za 12. maj. 

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palmarević ističe da proizvođači mleka dnevno bace i više od 10 tona. Dodaje da je trenutno stanje veoma loše i da je sve krenulo kada se država obavezala da će da uvozi mleko, mlečne proizvode i mleko u prahu.

"Naše mlekare imaju toliko zaliha, razgovarali smo sa nadležnima da utvrde koliko su magacini puni robe, ali niko ništa nije preduzeo. Obećali su nam da će poraditi na prelevmanima (uvoznim taksama) i smanjenju marži trgovinskim lancima, kako bi se brže rasteretili zaliha", navodi Palmarević. 

Objašnjava da se zbog viškova mleko prosipa, otkup je smanjen, a većini su spuštene cene.

"Kada je neko u zabačenom delu, pa do njega može samo jedan otkupljivač da stigne, onda ga ucenjuju, pa pričaju da je mleko puno aflatoksina, kako bi oborili cenu", objašnjava.

Problem nastao zbog zapadnih sankcija Rusiji

Za to vreme, u Evropi se nastavlja pad otkupne cene sirovog mleka, prenosi "Politika", pozivajući se na "Agroinfonet". 

Cena na nemačkom tržištu trenutno je od 40 do 48 evrocenti za litar, što pomaže trgovcima da obezbede jeftinije proizvode na akcijama. 

Vukašin Baćina, predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata, potvrdio je za "Politiku" da je u Srbiji došlo do smanjenja otkupnih cena, što je, kako kaže, loše za proizvođače, ali dodaje da je proizvodnja i dalje u granicama isplativosti.

Na pitanje da li je tačno da mlekare smanjuju otkup, odgovara da ozbiljne mlekare to nisu uradile, već da su u pitanju sporadični slučajevi. 

Baćina podseća da je proizvođačka cena mleka 65 dinara u zavisnosti od veličine proizvođača, ali dodaje da Srbija ne može i ne treba da prati dešavanja s mlekom u Nemačkoj jer se u Evropi proizvođači stimulišu jako dobro. 

On naglašava da je najveći problem za ovaj sektor nastao od kada su uvedene zapadne sankcije Rusiji. Velike količine mleka su ostale zarobljene na evropskom tržištu i EU sada stimuliše mlekare da izvoze van granica Unije - u Srbiju, Makedoniju, Albaniju. 

Baćina zaključuje da će mali farmeri teško moći da opstanu, a da će ostati velike kompanije i srednji proizvođači. 

image