Srbija i Balkan

Odakle nacistički simbol 88 u Mladenovcu?

Među pobornicima nacizma, 88 predstavlja dva slova H, odnosno fašistički pozdrav "Hajl Hitler" i jedan je od najkorišćenijih simbola kod zastupnika teorije o nadmoći bele rase
Odakle nacistički simbol 88 u Mladenovcu?

U. B. (21) koji je u Mladenovcu iz automatskog oružja ubio osam a ranio 14 osoba, u vreme hapšenja na sebi je imao majicu koja je privukla pažnju javnosti.

Na fotografiji koju su mediji objavili, osumnjičeni nosi majicu plave boje na kojoj piše "Generacija 88", sa mapom na kojoj se nalaze Španija, Francuska i Italija, (bez Nemačke). 

Obraćajući se na konferenciji za štampu, predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je ubica nosio majicu sa nacističkim simbolima. 

"U Srbiji si našao Hitlera, koji je toliko ljudi poubijao ovde, da slaviš. Đubre jedno. Ovde si našao da mu se diviš. A policajcima viče 'poštovanje, poštovanje', kada su ga hapsili", istakao je Vučić.

Među pobornicima nacizma, 88 predstavlja dva slova H, odnosno fašistički pozdrav "Hajl Hitler" i jedan je od najkorišćenijih simbola kod zastupnika teorije o nadmoći bele rase. 

Može da se nađe kao tetovaža ili grafički simbol, kao deo naziva grupe, publikacije ili veb stranice, čak i kao deo imejl adrese. 

88 predstavlja samo jedan primer kako ekstremisti koriste skrivene kodove da zaobiđu zakonsku zabranu nacističkih simbola kao što je kukasti krst.

Osim pomenutog, jedan od glavnih simbola današnje neonacističke ideologije je i broj 14, kao šifra za ozloglašenih "14 reči" američkog neonaciste Dejvida Lejna ("Moramo da obezbedimo postojanje našeg naroda i budućnost bele dece"). Često se pojavljuju u kombinaciji sa prethodno pomenutim u obliku 1488, 14/88, 14-88 ili 8814.

U poslednje vreme primetna je i upotreba nacističke simbolike u Ukrajini, poput "crnog sunca" ili kukastog krsta, naročito kao deo vojnih oznaka neonacističkog ukrajinskog bataljona Azov.

Ipak, treba imati u vidu da se 88 može naći i u neekstremističkim kontekstima, upozorava Antidifamacijska liga (ADL), američka organizacija koja se bori protiv antisemitizma i dodaje da 88 ne označava nužno "rasizam ili beli suprematizam". 

Oni ističu kao primer Nacionalnu asocijaciju za trke serijskih automobila (NASKAR) čiji je veliki broj vozača, uključujući nekoliko veoma poznatih, koristilo broj 88, što je rezultiralo raznim automobilskim nalepnicama i drugim predmetima sa tim brojem.

Neki od korisnika društvenih mreža smatraju da je u pitanju majica koja liči na one koje se prave za neka putovanja ili ekskurzije, s obzirom na natpis ("Generacija 88 - na putu"). Oni kao argument ističu da na prikazanoj mapi nema Nemačke, koja bi se zasigurno tu našla da je u pitanju nacistička simbolika.

image