Srbija i Balkan

Brige hrvatskog poslanika: Ako pobede Rusi, ko će zaustaviti Srbe

Poslanik HDZ Davor Ivo Štir kaže da se rat u Ukrajini tiče hrvatske nacionalne bezbednosti
Brige hrvatskog poslanika: Ako pobede Rusi, ko će zaustaviti Srbe© Pixabay

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u hrvatskom Saboru i nekadašnji ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir ukazao je da se samit Krimske platforme tiče i hrvatske nacionalne bezbednosti jer u slučaju da pobedi "ruski koncept sveta" – ko bi zaustavio srpski svet.

Štir je, gostujući u emisiji hrvatskog radija "U mreži Prvog", upozorio na "opasnost" po Hrvatsku ukoliko Rusija odnese pobedu u Ukrajini.

"To bi imalo vrlo negativne implikacije za bezbednost Evrope, pogotovo za nas. Stati na stranu slobode i međunarodnog prava znači u ovom trenutku stati na stranu Ukrajine", uveren je Štir.

Smeta mu i neutralna pozicija Beograda, na koju se osvrnuo u svom gostovanju, ističući da Srbija mora da se opredeli da li će biti na strani Zapada ili ne.

"EU nikad nije bila nesvrstana, oduvek je sastavni deo Zapada. Ako Beograd želi u EU, onda mora biti i deo Zapada. Ove izjave da Srbija nije ni istok ni zapad pokazuju nerazumevanje", rekao je Štir.

Poslanik HDZ istakao je da je veoma važno što samitu Krimske platforme prisustvuje Nensi Pelosi, koju je nazvao trećom najvažnijom figurom u SAD, ističući da je cilj da se pošalje snažna poruka da ovaj skup nije samo deklarativan.

"Važno je videti kako diše međunarodna zajednica i javnost", kaže Štir.

image