Srbija i Balkan

Brnabić sa Lirman: Članstvo u EU ostaje prioritet Srbije

Brnabić je dodala da su pred Srbiju predstavljeni energetski problemi sa kojima se suočavaju i druge evropske zemlje, te da njihovo rešavanje zahteva nov pristup i međusobnu saradnju
Brnabić sa Lirman: Članstvo u EU ostaje prioritet Srbije© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je ministarku za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke Anu Lirman upoznala sa planovima novog kabineta, istakavši da posvećenost punopravnom članstvu u Evropskoj uniji ostaje prioritet.

Kako tvrdi Brnabić, izazovi sa kojima se druge evropske zemlje suočavaju kada je reč o energetici predstavljeni su i pred Srbiju, i oni zahtevaju nov pristup tom problemu.

To, dodaje predsednica Vlade Srbije, podrazumeva velika ulaganja u razvoj energetske infrastrukture, a posebno u nove izvore zelene energije, te je istakla da će međusobna saradnja po tom pitanju biti od značaja, saopšteno je iz kabineta predsednice vlade. 

Govoreći o nastavku dijaloga sa Prištinom, Brnabić je još jednom ukazala da je Beograd učinio sve što je Briselskim sporazumom predviđeno i da očekuje da Priština formira Zajednicu srpskih opština. 

Ministarka Lirman saglasila se sa Brnabić da srpsko-nemačka saradnja ima prostora za razvoj.

Posebno je istakla značaj nastavka saradnje u okviru Berlinskog procesa, i zahvalila se za korake koje je Srbija preduzela po pitanju usaglašavanja sa viznom politikom EU, ističući važnost još većeg usaglašavanja Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evrope.

image