Srbija i Balkan

Vujičić: Kurti nije usamljen u antisrpskim delovanjima

Nema dileme da je Priština spremna u nameri da izazove nove sukobe i proterivanje Srba sa Kosova i Metohije, kaže članica Upravljačkog tima za ZSO
Vujičić: Kurti nije usamljen u antisrpskim delovanjima© Танјуг/Дописништво КиМ

Nakon deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i pet godina od izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština, Srbija je prvi put u prilici da čuje od zvaničnika Evropske unije, koja je garant potpisanih dokumenata, kao i SAD, jasan stav o potrebi formiranja ZSO, a na čemu Beograd insistira.

Formiranje ZSO onako kako je to dogovoreno u četiri potpisana dokumenta, na šta se obavezala Priština, naša je crvena linija, kazala je u intervjuu za "Novosti" Danijela Vujičić iz Upravljačkog tima za ZSO, čiji je nacrt Statuta predstavila 2. maja u Briselu.

Ona je naglasila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer bi te sredine imale organe u vidu skupštine i saveta i da vlasti tzv. Kosova ne bi mogle da ukinu platni promet tvrdeći da to danas mogu da urade.

"Svedoci smo oštrog negodovanja Prištine na tekst nacrta Statuta, naročito član 2. u kojem se govori o teritoriji ZSO isimbolima, te član 16. koji podrazumeva da ZSO upravlja javnom imovinom i dobrima, infrastrukturom, prirodnim resursima. Sporna im je stavka o pravu da ZSO dobija novac iz budžeta Srbije, kao i član 54. koji se odnosi na to da ZSO pripadaju dobra u opštoj upotrebi - putevi, mostovi, tuneli, pruge, parkovi", rekla je Vujičić.

Pomenula je i da je, prilikom sastanka u Briselu, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti drsko i bezobrazno odreagovao pre i nakon njenog uvodnog obraćanja.

"Obraćanje sam iznela u formatu od 30 minuta koji je EU dala, a u kojem je bilo nemoguće da član po član predstavim, pa sam tražila više vremena zbog ozbiljnosti prezentacije. Kurti je drsko i bezobrazno odreagovao pitanjem 'A, koliko ti vremena treba?', ljut i besan zbog prethodnog predsednikovog pozdrava meni i koleginici Belović - gde ste moje Srpkinje sa srpskog KiM?", otkrila je.

Dodaje da su Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi dobacivali i podrugljivo se smejali, ali da je odlučila da nastavi jer je "znala da nije sama i koga predstavlja, svoj narod sa KiM".

"Domaćini su ćutali. Predsednik Vučić je odreagovao tako da je u sali nastao muk. Na Kurtijevu opasku da sam srpski funkcioner - poslanik, želeći da insinuira da pripadam drugoj državi, predsednik Vučić mu je odgovorio rečima - Ja sam ovde i tvoj predsednik!", kaže Vujičić.

Na pitanje da li međunarodna zajednica daje vetar u leđa Kurtiju, navodi da "on nije usamljen u svojim antisrpskim delovanjima i potezima".

"Uverila sam se da je predsednik Vučić sam protiv svih, ali jači i snažniji u stavu odbrane srpstva nego bilo čije namere ili manipulacije protivne našim interesima", ističe Vujičić.

Kada je u pitanju namera Albina Kurtija da 28. maja uvede u opštine na severu KiM albanske gradonačelnike, naglašava da "nema dileme da je Priština spremna u nameri da izazove nove sukobe i proterivanje Srba sa KiM".

"Nedavno je Kurti opet potvrdio da ne želi mir, već sukobe, jednostranim zahtevom suprotnom dijalogu da se otvori za saobraćaj glavni most na Ibru, što su osudili i svi međunarodni predstavnici. Srbi sa KiM žele mir, da žive svoji na svome, pored komšija Albanaca, ali neodgovorni političari iz Prištine tome ne doprinose", zaključila je Vujičić.

image