Radio Slobodna Evropa: RT Balkan u 11. paketu EU sankcija Rusiji

Ovaj predlog Evropske komisije će biti predmet rasprave u sredu, 10. maja, javlja RSE koji finansira američki Kongres

Evropska unija (EU) će sankcionisati RT Balkan u novom paketu restriktivnih mera, koje će ubrzo biti usvojene, izveštava Radio Slobodna Evropa kojeg finansira američki Kongres

Naime, RSE, pokušavajući da uhvati muštuluk, navodi da je imao uvid u nacrt predloga za 11. paket sankcija protiv Rusije. Na listi onih protiv kojih će biti uvedene restriktivne mere, kako navode, nalazi se i naša medijska kuća.

Kako navode, ovaj predlog Evropske komisije će biti predmet rasprave na nivou ambasadora država članica EU u sredu, 10. maja.

Nakon ove rasprave, kako navode, u toku ovog meseca, očekuje se formalno odobrenje novog paketa sankcija, koje EU uvodi protiv Rusije.

Pod evropskim sankcijama su već RT na nemačkom, francuskom i arapskom jeziku.

Nakon što je RT Balkan na srpskom jeziku počeo sa radom, Evropska unija zatražila je od Srbije da se uskladi sa odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruskih državnih medija, što pak Srbija nije učinila budući da ne podržava nikakve sankcije Rusiji.

Takođe, krajem aprila, Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je izveštaj i o Srbiji izvestioca EP Vladimira Bilčika u kojem se, između ostalog, Srbija poziva da se uskladi sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti RT Balkan i Sputnjika.