Još jedan skandal Donike Gervala: Zaev je izbacio iz kabineta

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija zapretila je Zoranu Zaevu da će Severna Makedonija "imati posla s nama" ukoliko ne napusti inicijativu "Otvoreni Balkan"

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izbačena je iz kabineta bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva tokom jedne od prethodnih poseta ovoj zemlji nakon što je izazvala diplomatski skandal, prenosi Kosovo onlajn.

Gervala je navodno zatražila da Severna Makedonija izađe iz "Otvorenog Balkana" ili će "imati posla s njima", nakon čega ju je Zaev zamolio da napusti njegov kabinet.

"Žao mi je gospođo, ali ovo vikanje je nepodnošljivo u mojoj kancelariji. Iz ljubaznosti ne mogu lično da vas izbacim, inače, ne možete da pričate ovim jezikom i na ovaj način", odgovorio je Zaev, preneo je prištinski portal "Ekonomija onlajn".

Izvor dodaje da su ovu vest prvi preneo list "Albanijan post", međutim, nije precizirano kada se ovaj događaj odigrao.

Budući da je Zaeva na mestu premijera Severne Makedonije nasledio Dimitar Kovačevski početkom januara 2022. godine, izvor smatra da se izbacivanje Gervale iz kabineta makedonskog premijera dogodilo krajem prošle godine.  

Gervala je inače poznata po skandalima i imenovanju nestručnih kadrova u redove diplomata zbog čega su opozicija i analitičari više puta tražili njenu smenu.  

Kurti neće u "Otvoreni Balkan", traži ravnopravne uslove

"Otvoreni Balkan" predstavlja političko-ekonomsku zonu koju formiraju tri države-članice: Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Zvaničnici privremenih prištinskih institucija kritikuju ovu regionalnu inicijativu odbijajući da joj se pridruže pod "neravnopravnim" uslovima.

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti odbio je poziv na Samit "Otvorenog Balkana" u Ohridu koji je održan 7. i 8. juna 2022. godine, dodajući da je reč o "štetnoj regionalnoj inicijativi bez vizije".

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj prošle nedelje da je Srbija više puta pozivala Prištinu da se pridruži toj inicijativi.