Priština usvojila odluku o otimanju imovine Srba u Leposaviću i Zubinom Potoku

Premijer privremenih prištinskih institucija želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta, poručio Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je današnjom odlukom takozvane vlade u Prištini o nastavku eksproprijacije srpske zemlje u opštinama Leposavić i Zubin Potok, Aljbin Kurti povukao novi potez u cilju destabilizacije prilika na terenu i po ko zna koji put pokazao da želi sukobe i rat.

"Očigledno je da Kurti (premijer privremenih prištinskih institucija) ne haje za smirivanje tenzija, dijalog i normalizaciju odnosa, već novim institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda, želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta. Usvajanjem jednostrane, protivpravne i nelegalne odluke o eksproprijaciji srpske zemlje u Leposaviću i Zubinom Potoku, Kurti nastavlja otimačinu zemlje srpskih domaćina, kako bi na njoj bespravno gradio svoje tzv. vojne i policijske baze i utvrđenja na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Vlada privremenih prištinskih institucija usvojila je na današnjoj sednici nacrt o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova i Metohije u opštinama Zubin Potok i Leposavić. Odluka je usvojena većinom glasova a jedino je ministar za Zajednice i povratak Nenad Rašić bio uzdržan.

Kako navode iz vlade tzv. Kosova ova odluka je bila neophodna kako bi se na eksproprisanom zemljištu sproveli projekti od javnog značaja, ne navodeći detalje koji su objekti u pitanju.

"Prema predlogu odeljenja za eksproprijaciju Vlade Kosova od 02.02 2023. usvojena je odluka za razmatranje zahteva za eksproprijaciju nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, u katastarskim zonama sela Šarska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić, kao i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok", obrazložio je zamenik ministra životne sredine i prostornog planiranja Avni Zogijani.

On je dodao da je nakon usvajanja odluke 2. februara, odeljenje za eksproprijaciju 15. februara održalo javne rasprave u opštinama Leposavić i Zubin Potok sa vlasnicima imovine.

Svi ministri osim Nenada Rašića glasali su za ovu odluku, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je za realizaciju ovog projekta potrebno da se izvrše procedure za eksproprijaciju i u narednoj fazi proceni imovina svih vlasnika koji su evidentirani u tabelama. Građani Leposavića i Zubinog Potoka se oštro protive oduzimanju njihove svojine i gradnji vojno-policijske baze na severu Kosmeta.

Nakon više protesta oni su angažovali i advokate koji će na sudu tražiti poništenje ovakvih odluka. Baza u Jasenoviku u Zubinom Potoku je već gotovo završena i u njoj se nalaze specijalci tzv. kosovske policije dok je odmah po dolasku na teren mehanizacije i pripadnika Specijalne policije u opštini Leposavić došlo do protesta građana koji su blokirali radove.

U međuvremenu organizovane su i dve javne rasprave u ovim opštinama, ali građani ni na tim Javnim raspravama nisu dobili odgovore šta vlasti iz Prištine tu žele da grade. Advokati su nakon javnih rasprava u izjavi za medije tada rekli da ni posle javnih rasprava nisu dobili odgovore i da se njihovi klijenti ne slažu sa tim da im zemlja bude eksproprisana za izgradnju baza za specijalne jedinice tzv. kosovske policije.

Prema rečima Petkovića, sada je jasno kao dan da su zakasnele javne rasprave organizovane u ove dve opštine na severu početkom godine bile samo šarada u režiji Prištine za međunarodnu zajednicu i pokušaj zadovoljavanja forme, a ne nekakva briga za vladavinu zakona i prava Srba koji žive na ovim prostorima, prenosi Tanjug.

"Svima je jasno da će se narod čije je zemljište na udaru okupatora iz Prištine ovakvim radnjama suprotstaviti svim mirnim i legitimnim sredstvima i da neće ćutke gledati kako mu se otima dedovina", rekao je Petković.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zajedno sa našim predstavnicima na terenu, narodom, pravnim zastupnicima, civilnim sektorom nastaviće da se bori za legitimne interese našeg naroda, a o ovom novom Kurtijevom, jednostranom i protivpravnom potezu obavestićemo sve relevantne međunarodne predstavnike i misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije, kao i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kako bi se ovakvo pravno Kuritjevo nasilje i uzurpacija sprečilo, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prištinska vlada je započela proceduru usvajanja novog Zakona o eksproprijaciji, kojim su u objekte od javnog značaja svrstani poligoni, kasarne i telekomunikacioni objekti, za vojne, policijske i druge organe bezbednosti, dok je do sada, po važećem zakonu, eksproprijacija dozvoljena za izgradnju infrastrukturnih objekata od javnog interesa, što se odnosi na izgradnju bolnica, škola, puteva.

Srpska lista: Srpski narod neće dozvoliti da razbojnik Kurti tek tako otima njihovu dedovinu

Srpska lista ocenila je da odluka vlade Aljbina Kurtija o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku ima za cilj proterivanje Srba sa severa.

"U cilju proterivanja Srba sa severa Kosova i Metohije antisrpski režim Aljbina Kurtija danas je doneo odluku kojom želi da nastavi postupak otimanja srpske zemlje od poštenih srpskih građana u opštinama Leposavić i Zubin Potok. Iako je čitava javnost imala prilike da čuje jasne stavove vlasnika nepokretnosti da ne žele da im bilo ko otima zemlju i na njoj gradi ilegalne parapolicijske baze, kao i stavove pravnika, predstavnika nevladinog sektora i političkih predstavnika srpskog naroda koji se protive ovoj antisrpskoj odluci, Kurtijev režim ohrabren od nekih delova međunarodne zajednice nastavlja realizaciju svojih planova za proterivanje Srba sa vekovnih ognjišta", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista je, u ime srpskog naroda, pozvala međunarodne predstavnike da najhitnije reaguju.

"I spreče Kurtija u nameri da izazove sukobe i haos na severu Kosova i Metohije, jer mu je to očigledna namera, nakon što se javno pohvalio da je njegova želja da za rešavanje problema na severu Kosova i Metohije iskoristi hrvatska iskustva, aludiraju na etničko čišćenje sprovedeno u toj zemlji u akcijama Bljesak i Oluja. Srpski narod neće dozvoliti da razbojnik Kurti tek tako otima njihovu dedovinu, i boriće se svim demokratskim, legalnim i legitimnim sredstvima protiv ove antisrpske odluke kojom se otimaju hektari srpske zemlje" poručili su iz Srpske liste.