Srbija i Balkan

Ambasador Španije: Ne menjamo stav o nepriznavanju "Kosova"

Zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Srbije za očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta
Ambasador Španije: Ne menjamo stav o nepriznavanju "Kosova"© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/

Stav Kraljevine Španije o nepriznavanju takozvanog "Kosova" ostaje nepromenjen i ova zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Srbije za očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta, istakao je ambasador te države u Srbiji, Raul Bartolomeo Molina koji se danas sastao sa potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

Vučević je zahvalio je na španskom principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. "Kosova", kao i za nedavno glasanje povodom zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope, što je, kako je naveo, pokazatelj doslednosti u poštovanju suverenosti drugih država.

Vučević je naglasio i da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Kraljevine Španije i ukazao na iskreno prijateljstvo dveju država.

Ministar odbrane izrazio je zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, a posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Ukazao je i na opredeljenost Srbije za nastavak vojne saradnje i razvoj saradnje u domenu vojne industrije, kao i na značaj nastavka započetih aktivnosti vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Da prostor za unapređenje veza u oblasti odbrane postoji, smatra i Molina, koji ističe i spremnost Kraljevine Španije za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje.

Ambasador Molina, kako je prenelo ministarstvo odbrane, pohvalio je profesionalni odnos pripadnika Vojske Srbije koji se angažuju u okviru španskog kontingenta u Sektoru Istok u misiji UNIFIL u Libanu.

image