Srbija i Balkan

Portparol hrvatske vlade potvrdio pretnju ubistvom premijera Plenkovića i članova njegovog kabineta

Kako javljaju zagrebački mediji, pred Banskim dvorima parkirano je više policijskih vozila, a zgradu vlade obezbeđuju pripadnici interventne policije
Portparol hrvatske vlade potvrdio pretnju ubistvom premijera Plenkovića i članova njegovog kabinetawww.globallookpress.com © Thomas Brey/dpa

Hrvatska policija primila je dojavu o pretnji ubistvom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i članova hrvatske vlade.

Kako javljaju zagrebački mediji, pred Banskim dvorima parkirano je više policijskih vozila, a zgradu vlade obezbeđuju pripadnici interventne policije naoružani dugim cevima.

Portparol hrvatske vlade Marko Milić potvrdio je da je policija pred Banske dvore danas došla, zbog pretnji ubistvom premijeru Andreju Plenkoviću i članovima njegovog kabineta.

"Danas ujutro policija je zaprimila dojavu o pretnji ubistvom premijera i članova Vlade RH. Sledom toga u vladu je upućen interventni tim i policijsko postupanje je u toku", rekao je Milić u izjavi za "Hinu".

Prema nezvaničnim informacijama koje prenose mediji, pretnja Plenkoviću i članovima vlade je upućena telefonom.

Hrvatski portal "Indeks" piše da su na Markovom trgu dva policijska vozila sa službenim oznakama MUP-a, više pripadnika policije i dva policajca sa drugim cevima.

Hrvatska tajna služba (SOA) objavila je ranije danas Izveštaj u kojem se procenjuje da je opasnost od grupnih organizovanih terorističkih napada i dalje na niskom nivou, ali nije isključena mogućnost terorističkog napada pojedinaca.

Plenković je potvrdio ovu informaciju u izjavi za medije u Dubrovniku, u koji je stigao povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, na svečanu sednicu Županijske skupštine.

On je, komentarišući godišnji izveštaj hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije za 2022. godinu, istakao da se interventna policija trenutno nalazi ispred zgrade Vlade, "jer je jutros bila pretnja tog tipa i meni i članovima Vlade, i to se događa stalno", kazao je Plenković, nakon što je podsetio da je pre tri godine pokušan "teroristički napad" na Banske dvore, odnosno na vladu i njega kao predsednika vlade, javlja "Dnevnik".

image