Srbija i Balkan

Godišnjica Tuzlanske kolone: Pucanj u mir u BiH

Muslimanske snage napale su kolonu JNA, koja se na osnovu postignutog dogovora, povlačila iz tog grada, kada je ubijeno 54 vojnika, 78 ranjeno, a 44 zarobljeno
Godišnjica Tuzlanske kolone: Pucanj u mir u BiHwww.globallookpress.com © ©

U Bijeljini i Tuzli je danas obeležena 31 godina od napada muslimanskih snaga na kolonu JNA u Tuzli, kada su ubijena 54 vojnika, 78 ih ranjeno, dok su 44 bila zarobljena.

Na mesto zločina u Tuzlu iz Bijeljine autobusima su stigle porodice žrtava i preživeli učesnici i svi su mirnom šetnjom poslali poruke-zločin se ne sme zaboraviti, a počinioci moraju odgovorati.

Sramotno je, ističu, da je samo jedna osoba kažnjena za ova ubistva. Žrtve čekaju pravdu za zločin bez presedana nad kolonom JNA u dogovorenom povlačenju iz Tuzle, rekao je na mestu stradanja ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Egić je poručio da se iz Republike Srpske traži pravična kazna za sve zločince.
Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Rada Ostojić upozorio je da je zločin u "Tuzlanskoj koloni" jedan od mnogih koji je ostao bez kazne, u kojem su zločinici paravojne muslimanske i hrvatske formacije, a žrtva srpski narod.
"Pravde za Srbe nema u BiH", rekao je Ostojić, prenela je RTRS.

Naveo je da su nekažnjeni zločini nad Srbima deo poduhvata kojim pokušava da se stvori narativ da su Srbi agresori na prostoru gde vekovima žive, a da su druga dva naroda žrtva.

Pomen je služen i cveće položeno na Brčanskoj malti u Tuzli i na bijeljinskom groblju Pučile, kod Spomen-kosturnice, na bijeljinskom gradskom groblju Pučile služen je parastos i položeni venci i cveće.

"Tuzlanska kolona"

Muslimanske snage u Tuzli 15. maja 1992. godine napale su kolonu JNA, koja se, na osnovu prethodno postignutog dogovora, povlačila iz tog grada, prenosi Tanjug. Ovaj događaj, od pre 31 godinu, pamti se pod nazivom "Tuzlanska kolona".

Bio je to savršen zločin, ili "zločin bez kazne" - "pucanj u mir u Bosni i Hercegovini". Za ovaj zločin, u kome su ubijena 132 vojnika, do sada niko nije odgovarao.

Dana 15. maja 1992. godine napadnuta je 92. motorizovana brigada JNA, koja se, u skladu sa prethodnim dogovorom sa tuzlanskim vlastima, mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".

Prethodno je postojao sporazum između predstavnika SR Jugoslavije i muslimanskih vlasti u Sarajevu o povlačenju JNA sa teritorije Bosne i Hercegovine, zaključen 19. maja 1992. godine.

U koloni je bilo oko 600 ljudi, oficira i vojnika tadašnje JNA, sa oko 200 vozila.

Napad su izveli pripadnici muslimanske Teritorijalne odbrane, policije i formacija "Patriotske lige", dok su jedinice JNA napuštale Tuzlu, na raskrsnici Brčanska Malta.

Evakuacija je, u skladu sa sporazumom o mirnom povlačenju JNA, na osnovu sporazuma potpisanog između komandanta kasarne Mileta Dubajića i vlasti Tuzle, trebalo da počne u 15.00 časova, ali lokalne vlasti su pokrenule spor oko predaje oružja TO Tuzla.

Nakon što je postignut sporazum, evakuacija trupa JNA počela je u 19.00 časova.

Kada je poslednja trećina kolone, koja je dolazila iz pravca Skojevske ulice, prošla raskrsnicu Brčanska Malta, otvorena je vatra iz okolnih objekata. Pucalo se i iz zgrade bolnice.

Potom je usledilo pojedinačno ubijanje ranjenih. Prema svedočenjima, ranjeni su brutalno likvidirani. Tela žrtava su zatim odneta na gradsku deponiju.

Prolazak konvoja i napad koji je usledio direktno je prenosila lokalna televizija FS-3.

U napadu su, kako je poznato, ubijena 54 pripadnika JNA, ranjeno je 78, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih je pet kasnije ubijeno.

U Spomen kosturnici u Bijeljini sahranjeno je 29 osoba, ali posmrtni ostaci većeg broja žrtava nisu pronađeni.

 

image