RT Balkan istražuje: Šta traže poljoprivrednici i zašto najavljuju izlazak na ulice

Poljoprivrednici zahtevaju da subvencije po hektaru budu najmanje 35.000 dinara i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija za mlečne krave iznosi 40.000 dinara

Predstavnici sedam poljoprivrednih udruženja razgovarali su danas u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštinskog odbora za poljoprivredu i Narodne seljačke stranke Marijanom Rističevićem.

Posle sastanka su izjavili da nisu zadovoljni razgovorom jer, kako su rekli, nije ispunjen nijedan njihov zahtev. Zbog toga su za sutra najavili proteste širom Srbije.

Poljoprivrednici traže da subvencije po hektaru umesto 9.000 dinara budu 35.000 dinara i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija za mlečne krave umesto 25.000 bude 40.000 dinara. Imaju zahteve vezane i za mleko - da premija umesto 15 bude najmanje 20 dinara po litru, kao i da se počne sa formiranjem najniže otkupne cene sirovog mleka i da zaštitna cena bude 78 dinara plus PDV. 

Predsednik Udruženja "Stig" iz Požarevca Nedeljko Savić kaže za RT Balkan da su poljoprivrednici izneli svoje zahteve za povećanje državnih subvencija, premija za mleko i podršku poljoprivredi, ali da su dobili odgovor da oni eventualno mogu biti ispunjeni tek od sledeće budžetske godine.

"Od predstavnika Vlade Srbije nije bilo praktično nikakve ponude. Jedino što je bilo ponuđeno je deo vezan za stočare, odnosno uvođenje prelevmana od 300 dinara na uvoz sira. Sve ostalo je predviđeno da se krene u realizaciju tek 2024. godine. Pošto nijedan zahtev nije ispunjen, primorani smo da od sutra započnemo sa protestima", kaže Savić za RT Balkan.

On napominje da su poljoprivrednici svesni da je za ispunjenje njihovih zahteva potrebno dosta novca i da su neophodna velika ulaganja, ali ističe da Vlada Srbije nije imala sluha za njihove probleme i da zbog toga žele da mirnim protestima skrenu pažnju nadležnih. On navodi da će protest biti organizovan kao protesna vožnja i da prvog dana neće biti blokade saobraćajnica.

Traže cene pšenice kao u Budimpešti 

Ratari i stočari od vlasti očekuju da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu. 

"Pokušali smo još prošle godine da ukažemo na poremećaje na tržištu. Cena pšenice od 21 dinar je neprihvatljiva, a čak je najavljen otkup za 18 dinara, a poljoprivrednici ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni. U Mađarskoj je 31 dinar i mi tražimo da toliko bude i kod nas. Berza je izmanipulisana od strane izvoznika, koji spuštaju cenu, a mi gubimo na svakom iznosu koji je ispod 31 dinar", tvrdi Savić.

On napominje da poljoprivrednici nisu zadovoljni ni najavljenim prelevmanima od 300 dinara na uvoz sira, jer se ta mera odnosi samo na proizvode iz Evropske unije i ne rešava problem domaćih stočara, kojima mlekare zbog viška mleka spuštaju cenu po litru i otkazuju otkup. 

"Preko zemalja CEFTA sporazuma, naročito iz BiH, u Srbiju stižu sirevi koji su jeftiniji od naših i spuštaju cenu domaćim proizvođačima. Tim prelevmanima ćemo se samo zameriti EU, a to ne daje nikakve rezultate. Mleko i mlečni proizvodi se uvoze, a problem je što se uvozi nekontrolisano", smatra Savić.

Poljoprivrednik Milan Pajić iz Udruženja proizvođača "Naše mleko" rekao je novinarima posle sastanka da obećanja koja su nagoveštavana nisu ispunjena i da su im nadležni poručili da su njihovi zahtevi suviše veliki

Matković Miroslav iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice ocenio je "da ih Vlada Srbije ucenjuje", jer, kako je rekao, moraju međusobno da se bore ratari sa stočarima, kako bi opstali.

"Ovo je naš zajednički problem i svi bi trebalo da se ujedinimo", rekao je Matković.

Đoka Ćurčić iz Udruženja "Inicijativa opstanak poljoprivrede" je precizirao da će protesti početi sutra popodne, da će se održavati od Subotice do Kraljeva a, ako ne bude odgovora, da razmišljaju o tome da u četvrtak krenu za Beograd.