Srbija i Balkan

U Srpskoj na snazi redovno stanje odbrane od poplave

Očekuje se porast vodostaja Save, Une, Sane, Vrbasa i Bosne
U Srpskoj na snazi redovno stanje odbrane od poplave© FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN (STF)

U Republici Srpskoj na snazi je redovno stanje odbrane od poplave i očekuje se porast vodostaja Save, Une, Sane, Vrbasa i Bosne. U Novom Gradu voda je ušla u tri stambena objekta, a pravila je probleme na poljoprivrednim i drugim površinama u Kostajnici i Prijedoru, prenela je RTRS.

Šef Odseka civilne zaštite grada Prijedora Miroslav Krneta rekao je da na području Prijedora nema poplavljenih stambenih objekata, da u naselju Raškovac ima zaplavljenih imanja, a da se u naseljima Topolik i Vrbica voda povukla u korito Miloševice.

"U opštini Kostajnica proglašene su vanredne mere odbrane od poplava, jer je vodostaj reke Une porastao na 405 centimetara, te se očekuje njen dalji rast. U narednih tridesetak časova, prema najavi meteorologa, očekuje se povećana količina padavina u slivu reke Sane i Une. Tokom dana biće date preporuke lokalnim zajednicama, a u slučaju potrebe u pripravnost će biti stavljene i jedinice Civilne zaštite", rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović, prenela je RTRS.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske je saopštio da se obilne padavine i jak do olujni vetar očekuju i na području Hercegovine i upozorio građane da budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

Republička uprava civilne zaštite izdala je saopštenje u kojem upozorava na obilne padavine od 15. do 17. maja, odnosno u narednih 30 sati.

U ponedeljak 15. maja tokom popodneva počinje nova kiša koja će jačati noćas i sutra u utorak 16. maja tokom dana. Padavine će oslabiti sutra uveče i u noći ka sredi, a u srijedu 17. maja se očekuje ponovo kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Od ponedeljka popodne do utorka uveče na zapadu se očekuje od 40 do 80 milimetara kiše, na krajnjem zapadu i do 100 milimetara kiše, a 17. maja dodatnih 20 do 50 milimetara", navodi se u saopštenju.

image