Stupila na snagu uredba o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo

Evropski parlament podržao je viznu liberalizaciju za građane "Kosova" 18. aprila, a dan kasnije 19. aprila je održana ceremonija potpisivanja pravnog akta

Uredba Evropske unije o liberalizaciji viza za tzv. Kosovo danas je stupila na snagu i važiće na celom prostoru Šengena, a primenjivaće se od 1. januara 2024. godine, objavila je Ekonomija onlajn.

Direktor Instituta "Epik" Demuš Šaša izjavio je da će granične vlasti Evropske unije od danas početi sa neophodnim pripremama kako bi osiguralo slobodno kretanje građana tzv. Kosova u šengenskoj zoni od 1. januara naredne godine.

"Danas počinje primena Uredbe EU 2023/850. Drugim rečima, od danas je liberalizacija viza za 'Kosovo' zakon koji se primenjuje u celom šengenskom prostoru", rekao je Šaša, prenosi prištinski portal.

Evropski parlament usvojio je viznu liberalizaciju za "Kosovo" 18. aprila, a dan kasnije 19. aprila je održana ceremonija potpisivanja pravnog akta na kojoj su učestvovali predstavnici EP i Saveta ministara EU.

Na ovaj način vlasnici pasoša koje izdaju privremene prištinske institucije, mogu da putuju u EU bez viza na 90 dana.

Od ove odluke izuzeti su Srbi sa severa KiM koji imaju pasoše Republike Srbije koje im izdaje Koordinaciona uprava MUP-a. Oni će i dalje morati da stoje u redu za vize.

Kosovskog pasoša se za tri meseca odreklo više od 1.000 građana

Više od 1.000 ljudi odreklo se kosovskog pasoša u prva tri meseca 2023. godine, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova tzv. Kosova, dok tzv. Vlada ne preduzima nikakve konkretne mere kako bi zaustavila trend odlaska mladih, pišu "Reporteri".

"U periodu januar-mart 2023. godine u Odeljenju za državljanstvo doneto je 1.019 rešenja o izuzeću iz državljanstva", navodi se u izveštaju "kosovskog MUP-a".

Prema podacima, najveći broj onih koji su se odrekli kosovskog pasoša su iz Nemačke, a slede Austrija, Slovenija, Hrvatska.