Brnabić: Za Srbiju je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je neophodno da Priština ispuni sve preuzete obaveze još iz Briselskog sporazumau

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UNMIK Karolin Zijade o učešću Srbije u mirovnim operacijama u svetu, kao i nastavku angažmana UNMIK na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je rekla da Srbija u kontinuitetu pruža doprinos svetskom miru, bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava učešćem u multinacionalnim operacijama UN i EU, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka je istakla da je za Srbiju UN najznačajnija međunarodna organizacija i da se oslanjamo na njen uticaj u pogledu očuvanja izvornih vrednosti Povelje, a naročito dela o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

Za Srbiju je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Premijerka Brnabić je na sastanku u Vladi Srbije rekla da su važne blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije UN na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine i u prilog tome navela niz primera o incidentima koji povećavaju napetosti, prenosi Tanjug.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, premijerka je rekla da je neophodno da Priština ispuni sve preuzete obaveze još iz Briselskog sporazuma.

Lakroa je pohvalno govorio o doprinosu Srbije svetskom miru u bezbednosti učešćem u multinacionalnim operacijama pod mandatom UN koje neretko, kako je ocenio, podrazumevaju i postojanje neposredne opasnosti.

Šefica Misije UNMIK Karolin Zijade saglasna je da su brojni izazovi pred UNMIK-om, kao i da podržava nastavak razgovora u Briselu, a kako bi se se postigao konstruktivni napredak.