Srbija i Balkan

Opasnost od poplava: Nove padavine izazvaće dodatni porast vodostaja reka u regionu

Jake padavine u kratkom periodu mogu da izazovu pojavu i izlivanje bujičnih vodotoka, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske
Opasnost od poplava: Nove padavine izazvaće dodatni porast vodostaja reka u regionu© TANJUG/ FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN/ nr

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske upozorio je da će nove padavine na zapadu Krajine izazvati dodatni porast vodostaja na celom slivu Une i Sane, budući da je na tom području usled obilnih padavina tlo zasićeno vodom, a nivo reka je u domenu srednje visokih voda.

Trenutno je na snazi redovno stanje odbrane od poplava, ali je izvesno da će već u narednim satima vodostaj Une dostići 420 centimetara, što znači i proglašenje vanrednog stanja odbrane od poplava.

Svi putevi su prohodni, nema zaplavljenih i poplavljenih objekata, a bujični vodotoci su u koritima.

Nove padavine najavljene su za sutra kada se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom.

Narandžasti meteo alarm u BiH

Iz FHMZ-a navode da je za danas u većem delu BiH upaljeno narandžasto upozorenje zbog lokalno intenzivnijih padavina, grmljavina i jakih do olujnih udara vetra.

Obaveštenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje opština u Unsko-sanskom kantonu, Srednjobosanskom, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

"Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlašćenjima, a službama koje sprovode mere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez", navode iz Agencije za vodno područje reke.

Trenutno je stanje najkritičnije u Kulen Vakufu. Prema poslednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno.

Zbog nabujale Sane, sinoć oko 22.00 časa u Sanskom Mostu su se oglasile sirene.

Sirene su se oglasile u skladu sa odlukom Štaba Civilne zaštite Sanski Most o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Očekuje se porast vodostaja skoro svih reka u Hrvatskoj

Vodostaj Une i Sane raste, dok su u blagom padu reke Kupa i Korana kod Karlovca i Zrmanja kod Obrovca, a meteorolozi najavljuju obilnu kišu.

S obzirom na to da je zemlja već zasićeno vodom smanjena je mogućnost infiltracije novih padavina, pa i manja količina kiše može da izazove probleme, upozoreno je iz hrvatskog Hidrometeorološkog zavoda.

Meteorolozi i "Hrvatske vode" najavljuju da će situacija biti još teža, jer stiže još puno kiše, a doći će i do porasta vodostaji skoro svih reka u Hrvatskoj.

Na pojedine vodostaje dodatno utiču i dotoci iz susednih zemalja, koji su takođe povećani radi padavina, pa je s obzirom na vremensku prognozu moguće očekivati nove maksimume vodostaja narednih dana.

Gorska služba spašavanja upozorila je da putevi pod naletom bujice mogu biti prepuni rupa ili ostati bez sloja asfalta, pa vozačima savetuju da ne idu automobilima po poplavljenim saobraćajnicama.

image