Srbija i Balkan

MUP tzv. Kosova poziva Srbe SMS porukama da preregistruju vozila

Kurti najavljuje da vozila moraju imati RKS tablice do 1. novembra
MUP tzv. Kosova poziva Srbe SMS porukama da preregistruju vozilawww.globallookpress.com

Građanima srpske nacionalnosti na Kosovu od jutros stižu poruke u kojima ih kosovska policija poziva na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice.

"Registrujte svoje vozilo na RKS, uz finansijske i proceduralne pogodnosti do 31. 10. 2022. Bilo gde nezavisno od vašeg boravišta", piše u poruci tzv. kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavio je "Kosovo onlajn".

Prema podacima kosovske policije do sada je preregistrovano svega 15 od oko 9.000 vozila koja imaju tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje srpski MUP.

Rok za preregistraciju vozila ističe 31. oktobra i, po rečima premijera Aljbina Kurtija, neće biti produžen.

"Ovu odluku smo već jednom odložili za mesec dana i umesto 1. oktobra sada je 1. novembar, pa je poslednji datum 31. oktobar, kada svi građani ’Kosova’ koji imaju vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu imaju priliku da ih preregistruju", rekao je Kurti za portal "Ekonomija onlajn".

"Zainteresovani smo da svi budu jednaki. To nije ni osveta, ni bes, ni mržnja. Ali jeste  sprovođenje zakona. Kada nam naši saveznici i partneri daju sugestije, mi ih shvatamo veoma ozbiljno i pažljivo analiziramo", dodao je Kurti.

Inače, Sjedinjene Američke Države, zemlje Kvinte i Evropska unija zatražili su od vlasti u Prištini da odlože rok za registarske tablice za 10 meseci, nakon što su poručili da ne žele napetost na severu.

Postavlja se pitanje da li će Kurti ostati dosledan u svom stavu budući da je 31. jula, nakon postavljanja barikada i nemira na severu KiM, razgovarao sa američkim ambasadorom i prolongirao sprovođenje odluke o uvođenju ulazno-izlaznog dokumenta za Srbe koji putuju na Kosmet.   

image