Iz reke Bosne izvučeno telo: Poplave u BiH odnele prvi život?

Prema poslednjim podacima u Federaciji BiH je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dela sliva reke Bosne

Telo ženske osobe izvučeno je danas u Zenici iz reke Bosne na lokalitetu Kanal, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Elvedin Fišek za bosanskohercegovačke medije.

Fišek je naveo da je policija u 14.50 časova dobila prijavu da telo pluta rekom Bosnom, nakon čega je na teren upućena Specijalna jedinica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

"Zajedno sa vatrogascima uspeli smo na lokalitetu Kanal da izvučemo telo", rekao je Fišek.

On je dodao da je uviđaj u toku, te da će nakon toga biti poznato kako je telo dospelo u reku, kao i da će biti izvršena identifikacija.

U više regija u BiH oglašeno je stanje pojačanog opreza zbog nabujalih reka koje su počele da plave. 

U Federaciji BiH u porastu su vodostaji pritoke Une. Rastu vodostaji reka Sana i Sanica na području Ključa i Sanskog Mosta. Prema poslednjim podacima Agencije za vodno područje reke Save u Federaciji BiH je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dela sliva reke Bosne, gornjeg dela sliva Vrbasa, na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane.

Prema najnovijim podacima o stanju na rekama u FBiH, najteže je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gde je vodostaj Une dostigao čak 609 centimetara, a rekordni vodostaj reke koji je do sada evidentiran je 620 centimetar.

Kiša u Unsko-sanskom kantonu od juče ne prestaje da pada jakim intenzitetom – vodostaji svih reka i dalje su iznad kritičnog nivoa. Mnogi kanali su se izlili zbog prezasićenja odvoda, aktivirana su klizišta i poplavljeni na desetine objekata u Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.