"Er Srbija" nakon tri decenije leti za Čikago; Vučić: Mesta popunjena do kraja juna (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je zvaničnom ispraćaju prvog leta. "Kad se Jokić bude vraćao iz Denvera, ići će preko Čikaga", dodao je Vučić

Srpski avio prevoznik "Er Srbija" od danas, posle 30 godina pauze, ponovo uspostavlja direktan avio-saobraćaj između Beograda i Čikaga.

Zvanični ispraćaj prvog leta Er Srbije za Čikago bio je na aerodromu "Nikola Tesla" u 7 sati, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a inaguracioni let Er Srbije biće svečano dočekan na čikaškom međunarodnom aerodromu "O' Her", koji je jedan od šest najprometnijih svetskih aerodroma.

"Ovo je važan dan za nas. Danas je Beograd i "Er Srbija" jedina kompanija sa kojom možete da letite u dva grada u SAD. Ovako možete da dobijete najbolji slot i najbolje vreme da bi putovali svi iz regiona", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao ispraćaju leta.

Govoreći o poslovanju domaće avio-kompanije, Vučić je rekao da je "Er Srbija" ove godine ostvarila sve rekorde.

"Na računu imamo više od 177 miliona evra, a ostvareno je devet miliona profita. Sada bolje poslujemo nego JAT u svoje vreme", poručio je Vučić.

"Prve dve godine smo imali gubitke na liniji sa Njujorkom, a sada nam je to najuspešnija i najprofitabilnija linija. Verujem da će linija sa Čikagom da postane i brže profitabilnija", dodao je on.

Vučić je naveo da ovo povezuje Srbiju i Srbe, našu dijasporu, ali i vezu "prema čitavom Zapadu, Srednjem zapadu SAD".

"Svaki let iz Čikaga nam je popunjen, do juna, samo vi letite i dolazite u Srbiju", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je ovo najveća ušteda vremena, jer se leti svega 10 sati.

"Čuo sam ambasadora SAD Kristofera Hila, i po prvi put nisam gledao Nikolu Jokića, morao sam malo da odspavam, pa sam propustio njegovu igru, najbolju do sad. Pa sad kad se Jokić bude vraćao iz Denvera, ići će preko Čikaga", dodao je Vučić.

Posle govora, Vučić i američki ambasador Kristofer Hil presekli su svečanu vrpcu, čime je let i zvanično otvoren.

Hil je naveo da je velika čast što je ovde i čestitao je svima u Er Srbiji koji su ovo omogućili.

"Er Srbija ne samo da postaje veliki igrač u ovoj industriji, čini i to da zbližava SAD i Srbiju, kao dva naroda", naveo je Hil.

Do Čikaga, srpska nacionalna avio kompanija će leteti dva puta nedeljno, sredom i subotom, a od 12. juna putnicima će na raspolaganju biti i treći nedeljni polazak, ponedeljkom, najavili su iz Er Srbije.

Letovi od Beograda do čikaškog Međunarodnog aerodroma "O' Her" trajaće 11 sati, dok se od Čikaga do Beograda putuje manje, 9 sati i 50 minuta.

Na ovoj relaciji prelazi se rastojanje od oko 8.000 kilometara.

Letovi će se obavljati avionima tipa erbas A330-200 iz flote širokotrupnih aviona srpske nacionalne avio-kompanije.

Nova linija je nastavak širenja poslovanja srpske nacionalne avio kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se već direktno leti za Njujork.

U "Er Srbiji" smatraju da će nova linija značiti i bolje povezivanje regiona sa Čikagom, trećim najvećim gradom u SAD-u, posle Njujorka i Los Anđelesa, gde živi veliki broj ljudi poreklom sa ovih prostora.

Već sada postoji veliko interesovanje za letove do Čikaga, jer su mnogi od letova u narednim nedeljama već potpuno popunjeni, naveli su u kompaniji.

Naveli su da će preko Beograda omogućiti dobre veze između Čikaga i drugih gradova u svojoj mreži, kao što su Atina, Beč, Berlin, Bolonja, Bukurešt, Dubrovnik, Istanbul, Larnaka, Ljubljana, Prag, Pula, Podgorica, Rim, Sarajevo, Skoplje, Sofija, Tivat, Venecija, Zagreb.