Srbija i Balkan

Petković: Priština ne želi napredak u dijalogu, Bisljimi tvrdi da ne zna šta je ZSO

Incidenti se dešavaju jer su Srbi nezaštićeni, ne postoji mehanizam za zaštitu kolektivnih i individualnih prava, upozorava Petar Petković
Petković: Priština ne želi napredak u dijalogu, Bisljimi tvrdi da ne zna šta je ZSO© Танјуг/Владимир Шпорчић

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su razgovori u Briselu bili teški, jer je glavni pregovarač Prištine Besmik Bisljimi na sastanak došao nepripremljen, za razliku od delegacije Srbije.

Petković je naveo da su Srbija i Evropska unija predstavili konkretne predloge o Zajednici srpskih opština i nestalim osobama, na šta je Bisljimi odgovorio da će Priština svoje predloge poslati za nedelju dana.

"Ponedeljak je bio težak dan, pregovori su trajali osam sati. Bisljimi je neozbiljan i nepripremljen i sa njim je nemoguće razgovarati. Naša strana je došla spremna, sa preko sedam eksperata, sa predlozima i svim dokumentima. EU je izašla sa predlozima o izradi statuta ZSO, delovanja po pitanju nestalih lica i plana rada Komisije koje prati ceo proces implementacije. Umesto da to bude tema i pitanje kako dalje, Bisljimi je došao i rekao da će predloge poslati za sedam dana", navodi Petković.

Ističe da Priština svojim nastupom ne želi napredak u dijalogu, već se snishodljivo ponaša sa zvaničnicima i međunarodnom zajednicom.

Dodaje da Bisljimi nije želeo da razgovara o nestalima, energetici, pa ni o ZSO, navodeći da ne zna šta je to Zajednica srpskih opština.

"Oni ne žele da razgovaraju. Prva tema je ZSO, deset godina naš narod čeka da se formira. Incidenti se dešavaju jer su Srbi nezaštićeni, ne postoji mehanizam za zaštitu kolektivnih i individualnih prava. On se šegači sa dijalogom i EU i kaže da ne zna šta je ZSO, pa šta onda znate? Došli ste da razgovarate o energetici, a nećete da razgovarate, usput je i ekspert za nestala lica. Daje isključivo političke ocene i brutalno napada Aleksandra Vučića i narod na KiM. Nisam mu ostao dužan, odgovorio sam mu kako zaslužuje. Kad iznese Ustav Kosova ja iznesem naš Ustav, i povelju UN i Rezoluciju 1244, po kome Kosovo nije i neće biti država. Ako govorimo o normalizaciji odnosa, ne mora da se završi međusobnim priznavanjem, već da se normalizuju odnosi i bezbednost, kao i druga važna pitanja", kaže Petković.

Kako navodi, svaki pomak po pitanju nestalih Priština sabotira i odbija.

"Priština sve vreme koristi temu nestalih da bi dobila političke poene, ali kad treba da se rasvetli sudbina nestalih, beže od te teme, dve godine smo čekali jer je Kurti odbijao, a mi smo sve prihvatili. Mi to shvatamo civilizacijski, a ne politički, da se sazna istina i pravda, da porodice dođu do istine o najbližim članovima porodice. Nakon usvajanja Deklaracije trebali smo da razgovaramo, Bisljimi je odbio, neće o tome da priča. Mi smo došli pripremljeni, Odalović je bio prisutan kao predstavnik za nestala lica. Tražio sam da to uđe na dnevni red, da se o tom pitanju razgovara, ali Bisljimi je rekao da ako u salu uđe Odalović, on će izaći. Na kraju smo ostali samo Lajčak, Bisljimi i ja. Otvorio sam pitanje smisla ovakvog dijaloga kada eksperti ne mogu da učestvuju. Prištini se dopušta da se tako ponaša, Lajčak kaže da sam u pravu. Kad pomenete Rezoluciju 1244, Bisljimi skače kao oparen, njega ne interesuje kompromis. Želi da reši ZSO po pet kriterijuma koji su oni doneli, što nigde ne piše. Izvršna ovlašćenja će ZSO da ima, čitam mu tačku 16 gde piše da ZSO finansira Srbija, on to ne može da podnese", kaže Petković.

On je podsetio na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nameri Prištine da ne oformi ZSO, i prokomentarisao nove gradonačelnike u severnim opštinama

"Aleksandar Vučić je ponovio i strancima, Lajčaku i Borelju, da Priština neće formirati ZSO. Kako prolaze dani, vidite da je 100 odsto bio u pravu, oni neće ZSO i važno je da razumemo da mi moramo da razgovaramo da ne budemo optužena strana ni za šta. Kosovo je čedo Zapada koje nikad nije krivo. Mi dole imamo narod koji moramo da štitimo. Treba nasilno da imenuju galuajtera 19. maja, čiji je on gradonačelnik? Izbori su bili nasilni, u kontejnerima, gde Kosovska policija broji listiće, to nema nigde, a zapad kaže to je demokratski", ističe Petković.

Kaže da rezolucija Saveta Evrope kojom se štiti integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, pokazuje licemerje Zapada.

"Na tom primeru i pristojnom zahtevu Srbije se vidi licemerje Zapada, jer oni ne mogu da podnesu činjenicu da brane teritorijalni integritet Ukrajine, a naše su pogazili. Šta vas boli? Povelja UN važi za Ukrajinu a ne važi za Srbiju. Vidi se licemerje da se oni drže prava i međunarodnih principa kad im odgovara, a kad im ne odgovara oni ih gaze. Moramo da čuvamo mir i vitalne interese. Zato predsednik nije ništa potpisao, i idemo u pravcu implementacije, ali da priznamo Kosovo, ni de jure ni de fakto, nećemo", zaključio je Petković.

image