Srbija i Balkan

Delovi Srbije pod vodom: Službe u pripravnosti u Novom Sadu, u Hrvatskoj popustio savski nasip

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su zbog posledica padavina intervenisali na teritoriji Novog Sada, opštine Beočin, kao i u Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu

Obilne padavine uzrokovale su poplave u pojedinim delovima Srbije. Pripadnici MUP-a intervenisali su u više mesta, a evakuisane su tri osobe.

Dve osobe su povređene tokom nevremena u Novom Sadu, a u Koceljevi je došlo do plavljenja desetak kuća. MUP saopštava da trenutno nema ugroženih.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su zbog posledica padavina intervenisali na teritoriji Novog Sada, opštine Beočin, kao i u Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Šapcu, Rumi i Valjevu. Kako se navodi, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode iz podrumskih prostorija u Rumi, u mestu Čerević, Žablju, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu.

U saopštenju se dodaje da je u Koceljevi došlo do plavljenja desetak kuća, kao i u Valjevskoj Loznici, gde je voda prodrla u podrumske prostorije jednog lokala.

Informacije sa terena iz minuta u minut pratite u našem blogu uživo

  • 18. maj 2023 • 15:39

    15:39

    U Gradišci proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava

    U Gradišci je danas proglašen prvi stepen redovne odbrane od poplava nakon što je vodostaj reke Save dostigao 700 centimetara, izjavio šef gradskog Odseka civilne zaštite Slobodan Knežević.

    Knežević je naveo da će vrh najavljenog plavnog talasa sutra proći kroz Gradišku, ali ne bi trebao ostaviti ozbiljnije posljedice, s obzirom na to da su retenzije na hrvatskoj strani prilično prazne i mogu da prihvate vodu.

    Prateći stanje uzvodno, reka Sava će još par dana sigurno rasti i u Gradišci dostići nivo 730 centimetara, kada se proglašava drugi stepen redovne odbrane od poplava, nakon čega se očekuje stagnacija i pad vodostaja - rekao je on.

    Knežević je istakao da je Civilna zaštita u Gradišci u pripravnosti od početka obilnih padavina koje su izazvale djelimično izlivanje planinskih rječica Lubine, Javlanice i Vrbaške, navodeći da su se ove rječice povukle u korita, ali su još poplavljeni usjevi.

    On je rekao da se reke Sava prilikom vodostaja od 700 centimetara izliva samo u nebranjeno područje u selima Gašnica, Bistrica i Vrbaška, te da se ni u narednim danima ne očekuju veći problemi sa poplavama.

  • 14:45

    Situacija u Čačku pod kontrolom

    Nakon velike količine kiše koja je pala tokom prethodne noći na teritoriji Srbije, u zapadnom delu zemlje nema većih problema.

    Situacija na teritoriji grada Čačka je pod kontrolom, a mestima koja su ranije bila problematična, sada ne preti opasnost.

    "Trenutno je stabilna situacija što se tiče vodotokova prvog i drugog reda, a uočeno je da su nivo vodostaja u porastu, s obzirom na to da smo imali najavu od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda da je tokom noći u zapadnoj, jugozapadnoj Srbiji, a i u Banatu bili jačih udara vetra i kiše većeg intenziteta, tako da to je i očekivano. Za sada nemamo nekih saznanja da je došlo do izlivanja, a samim obilaskom terena uočili smo da ima blagog porasta”, rekao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije grada Čačka.

    Zečević je apelovao na meštane sa teritorije grada Čačka da ukoliko dođe do bilo kakvih izlivanja to mogu prijaviti putem besplatne telefonske linije na broj 0800/112-032, gde 24 sata mogu prijaviti bilo kakav događaj, a nadležne službe biće odmah upućene za rešavanje tog problema.

  • 14:01

    Višković obišao poplavljena područja u Novom Gradu

    Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas poplavljena područja u Novom Gradu. Višković je obišao novogradsko naselje Mlakve.

    Ogromne poplave koje su zadesile Novi Grad nanele su ogromne štete i na stadionu Mlakve, a voda koja je prekrila teren do vrha golova došla je i do tribina. Najavljeno je da će Višković posetiti i Kostajnicu.

    Opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, te grad Prijedor pogođeni su poplavama usled obilnih kiša u proteklih nekoliko dana, prenela je RTRS.

  • 13:05

    Dodik: Institucije već preduzele aktivnosti kako bi šteta od poplava bila sanirana

    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su institucije već preduzele aktivnosti kako bi šteta od poplava bila sanirana i kako bi na ugrožena područja bila upućena neophodna pomoć.

    "Danas sam razgovarao s načelnicima opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica. Obavestili su me o stanju na poplavljenim područjima, kao i o nastaloj šteti", objavio je Dodik na Tviteru.

  • 12:55

    Bujica se povukla iz Koceljeve, sanira se šteta

    Posle jučerašnjih poplava u Koceljevi je stabilno stanje, bujica se povukla. Ostalo je blato i da se sanira šteta jer je voda ušla u 30 domaćinstava. Sve nadležne ekipe u Koceljevi su na terenu. U Koceljevi danas nema kiše.

    Sava je na 14 centimetara ispod uvođene redovne mere odbrane od poplava. Hidrometeorolozi predviđaju da će nivo reke doći do 455, a vanredna odbrana od poplava se proglašava kada je nivo na 500 centimetara.

    Svi prate šta se dešava jer se dobro sećaju poplava iz 2014. godine.

    Član gradskog veća zadužen za saradnju sa Sektorom za vanredne situacije rekao je da za sada nema potreba za brigom.

    "Što se tiča mera redovne i vanredne odbrane od poplava, tu naredbu donosi Srbijavode“, rekao je Zdravković.

    Najviši nivo Save 2014. godine je iznosio 666 centimetara.

  • 11:40

    Službe i dalje dežuraju u Novom Sadu

    Nakon olujnog nevremena koje je sinoć zahvatilo Novi Sad i prouzrokovalo velike poplave i kolaps u saobraćaju, dežurne komunalne i druge službe nalaze se na terenu i nastavljaju sa saniranjem štete.
    Saobraćaj se na frekventnim lokacijama odvija bez problema, dok u manjim ulicama i dalje ima vode zbog koje se automobili otežano kreću.

    Prema rečima Borislave Pejanović iz Javno - komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" sve ekipe i mehanizacija su i dalje na terenu.

    "Negde smo najviše posla imali u Partizanskoj, ulici Cara Lazara i Cara Dušana odnosno u pojedinim delovima grada kao što je Telep, Klisa, centar i Limani i Grbavica, ali i prigradska naselja Futog i Veternik. Naša primarna nadležnost je da saniramo sve one saobraćajnice odnosno magistralne, najfrekventnije i tek kada to završimo i kada se saobraćaj normalizuje zajedno sa vatrogasnim ekipama krećemo u izvlačenje i ispumpavanje voda iz podruma", izjavila je Pejanović.

  • 11:25

    U Sisku popustio savski nasip

    U Sisku je tokom prepodneva popustio savski nasip i između ostalog poplavio Udruženje za terapijsko jahanje (KAS) u tom gradu.

    "Sve nam je uništeno. Voda nam je ušla u sve prostorije. Trenutno radimo na premeštaju pet terapijskih konja u obližnja sela. Situacija je jako teška", rekla je Alenka Berendika, predsednica Udruženja KAS.

    Voda je prvo počela da prodire ispod nasipa, a nakon nekog vremena nasip je popustio. Hrvatske vode hitno saniraju puknuti deo nasipa na kojem se već duže vreme izvode radovi sanacije, preneo je portal Sisakinfo.

  • 10:16

    Isključena dva bunara zbog zamućene vode u Zrenjaninu

    Obilne padavine prouzrokovale su manje probleme na izvorištu odakle se Zrenjanin snabdeva vodom. To je dovelo do zamućenosti vode u mreži, saopštilo je JKP "Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

    Nakon dodatnih analiza dva bunara u kojima je utvrđena zamućenost, isključena su sa sistema vodosnabdevanje. Ukupno ima 34 bunara iz kojih Zrenjanin koristi vodu.

    Ekipe preduzeća ispiraju cevi u celom gradu kako bi se zamućena voda što pre izbacila iz vodovodne mreže, a završetak radova se očekuje tokom dana.

  • 09:47

    Vodostaji u blagom porastu u čačanskom kraju

    U čačanskom kraju, vodostaji reka su u blagom porastu. Nema izlivanja, za sada.

    Iz gradskog Štaba za vanredne situacije prate stanje. U pripravnosti su sve službe.

  • 09:20

    Nadvožnjak u Novom Sadu opet prohodan

    Nadvožnjak u Temerinskoj ulici u Novom Sadu je danas ponovo prohodan. Sinoć je nakon velikog nevremena više vozila ostalo zaglavljeno u vodi koja je nastala ispod podvožnjaka koji je nedavno renoviran.

image