Ko nije dao vojsci da skloni spomen-ploču u Morinju?

Poslanik Demokratstkog fronta Jovan Vučurović istakao je da se mora utvrditi ko je naredio vojsci da spreči Komunalnu inspekciju da ukloni spomen-ploču

Lideri crnogorske partije Demokratski front (DF), zatražili su smenu načelnika Generalštaba Crne Gore Zorana Lazarevića, nakon što su pripadnici vojske sprečili Komunalnu inspekciju Opštine Kotor da ukloni spomen-ploču u bivšem vojnom skladištu u Morinju, prenose podgoričke "Vijesti".

"Nakon što su pripadnici Vojske Crne Gore sprečili državne organe da uklone spomen-ploču u Morinju, tražimo da se pod hitno smeni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore i šef obaveštajne službe, ali i da budu procesuirani zbog ovog teškog incidenta. Ovaj čin se jasno može okarakterisati kao pobuna Vojske", naveo je portparol i poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

Vučurović je dodao da je neophodno da se utvrdi ko je naredio vojsci da sprečava državne organe da sprovode zakon, ističući da su doskorašnji ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić, "sramnim činom", pokušali da optuže svoju državu i da svu krivicu za rat devedesetih godina prošlog veka prebace na svoj narod.

"Spomen ploču je trebalo postaviti u Lori, tamo su na zverski način ubijani građani Crne Gore", zaključio je Vučurović.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su pripadnici Vojske Crne Gore postupili u skladu sa zakonom i pravilima službe jer Komunalnoj policiji nisu dozvolili da ukloni spomen-ploču sa objekta nekadašnjeg logora Jugoslovenske narodne armije u Morinju.

Iz Ministarstva ističu da su pripadnici Vojske Crne Gore dužni da na osnovu Zakona o VCG i Pravilima službe obezbeđuju sve vojne objekte.

Ministri odbrane i spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić su spomen-ploču u nekadašnjem vojnom skladištu otkrili 10. oktobra u društvu hrvatskih kolega, ministara spoljnih poslova i branitelja, Gorana Grlić Radmana i Tome Medveda.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore naložila je u ponedeljak, 17. oktobra, Opštini Kotor da u roku od tri dana ukloni spornu spomen-ploču, konstatujući da "nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja, koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka."