Srbija i Balkan

Dve trećine Srba na severu Kosova spremno na proteste, pokazuje istraživanje

Sličan broj ispitanika izneo je strahove od oružanih incidenata po isteku datuma za preregistraciju srpskih vozila
Dve trećine Srba na severu Kosova spremno na proteste, pokazuje istraživanje© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBE

Više od dve trećine ispitanih Srba sa severa Kosova spremno je da učestvuje u protestima i građanskoj neposlušnosti ukoliko privremene prištinske institucije budu oduzimale vozila posle 31. oktobra, kao što je najavljeno. Dve trećine ispitanika strahuje i da zbog toga može doći do oružanih incidenata, ukazuje novo istraživanje.

Nevladina organizacija "Humani centar Mitrovica" iz Severne Mitrovice objavila je rezultate istraživanja čiji je cilj bio da otkrije koji su najveći strahovi srpske zajednice na Kosovu i kako će Srbi reagovati u slučaju zaplene vozila nakon što rok za preregistraciju na "RKS" tablice istekne krajem ovog meseca.

Istraživač u oblasti bezbednosti Veroljub Petronić izjavio je da je ispitivanje 150 Srba na severu Kosova sprovedeno bez ičije finansijske pomoći, dodajući da je toj organizaciji bilo važno da prenese javnosti stav Srba po ovim pitanjima, prenosi "Kosovo onlajn".

"U dokumentu Vlade Kosova stoji da će biti konfiskovana vozila koja ne budu preregistrovana na 'RKS' tablice, što je u suprotnosti sa bilo kakvim imovinskim pravom, jer niko vam ne može oduzeti vozilo. Treba oduzeti 500, 1.000, 10. 000 vozila, to je nemoguće", kaže Petronić.

Čak 77 odsto ispitanika smatra da će im Kosovska policija oduzeti vozilo ukoliko ga ne preregistruju.

Na pitanje šta će biti potencijalni odgovor u slučaju zaplene vozila 45 odsto građana kaže da će učestvovati u protestima, 23 odsto ističe da će učestvovati u građanskoj neposlušnosti, 17 odsto kaže da neće učiniti ništa, a 15 odsto njih je izjavilo da će u slučaju zaplene vozila napustiti Kosovo.

Na pitanje da li misle da nakon 31. oktobra može da dođe do oružanih sukoba 68 odsto ispitanika je odgovorilo sa "da", dok je 32 odsto građana dalo odričan odgovor.

Najveća pretnja po bezbednost, prema mišljenju ispitanika, dolazi od strane Kosovskih bezbednosnih snaga (72 odsto), organizovanih kriminalnih grupa (48 odsto), političkih predstavnika kosovskih Albanaca (46 odsto), ekstremističkih grupa (45 odsto), Kosovske policije i međunarodnih predstavnika (po 25 odsto), političkih predstavnika Srba (18 odsto).

Kada je u pitanju prisustvo pripadnika ROSU jedinica na severu Kosova, čak 77 odsto građana kaže da ih plaši njihovo prisustvo, kao i povećan broj novoizgrađenih baza.

Podatak iz istraživanja koji posebno brine je što građani uopšte ne veruju da ih bilo ko od relevantnih bezbednosnih snaga na Kosovu može zaštititi u slučaju međuetničkih incidenata, navodi "Kosovo onlajn".

"Od četiri ponuđena odgovora, da Srbe mogu da zaštite Kosovska policija, Kfor, Unmik ili Euleks, niko nije dobio preko 50 odsto, što pokazuje nepoverenje prema institucijama koje su zadužene za bezbednost", prenosi Petronić.

Da građane ne bi zaštitili Unmik, Kosovska policija, niti Euleks mišljenja je između 78 i 80 odsto ispitanika dok 54 odsto misli da ih Kfor ne bi zaštitio.

Odluka o preregistraciji prethodno je odgođena usled nemira koji su nastali neposredno isteka prethodnog roka za preregistraciju, odnosno 31. jula. Nakon oglašavanja sirena za uzbunu, Srbi na severu Kosova su blokirali saobraćaj na prelazima Jarinje i Brnjak.

Povodom predstojećeg isteka roka izjasnio se danas i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Republike Srbije Petar Petković, koji je na "Tviteru" objavio da Aljbin Kurti "Džaba menja taktiku, Srbi neće njegove 'RKS' tablice, već registarske oznake države Srbije."

image