Euleks povećao stepen spremnosti na severu KiM

S obzirom na ceremoniju polaganja zakletvi, saopštio je Euleks, jedinice misije su spremne su da podrže policiju takozvanog Kosova

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) povećala je stepen spremnosti zbog polaganja zakletvi novoizabranih gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, prenosi Tanjug.

"Euleks pomno prati dešavanja na severu 'Kosova' kroz prisustvo svoje specijalizovane policijske jedinice i rezervne policijske jedinice, kao i naših policijskih savetnika i drugog osoblja prisutnog u toj oblasti, u bliskoj koordinaciji sa policijom 'Kosova' i Kforom", navodi se u saopštenju Euleksa.

U Mitrovici se nalaze snage za brzo reagovanje sa veoma kratkim vremenom odziva, koje su u pripravnosti 24 sata dnevno.

"S obzirom na ceremoniju polaganja zakletvi, Euleks je povećao stepen spremnosti. Specijalizovana policijska jedinica i rezervna policijska jedinica, kao druga instanca za bezbednosni odgovor, spremne su da, ako se to zatraži i ako bude potrebno, podrže policiju 'Kosova' u očuvanju stabilnosti", navodi se u saopštenju Euleksa.

Danas je u Severnoj Mitrovici zakletvu položio novoizabrani gradonačenik Erden Atić, a za sada se ne zna kada će to učiniti ostali.