Vučić sutra sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastaće se sutra u devet sati ujutru sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, zbog pretnji Prištine da će od novembra početi sa otimanjem imovine srpskih građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Sastanak će biti održan u devet časova u Palati Srbija, a nakon razgovora, Vučić će se obratiti medijima, najavila je pres služba predsednika Srbije.

Srpska lista je danas zatražila hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem povodom pretnji privremenih institucija u Prištini da će od novembra početi sa otimanjem imovine srpskih građana i vozila sa srpskih registarskim oznakama.

"U ime srpskog naroda sa Kosova i Metohije, a u odnosu na najavu Aljbina Kurtija da će 1. novembra početi sa otimanjem imovine naših građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, mi politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije tražimo hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem", naveli su ranije iz Srpske liste.

Kao odgovor na ovo pismo, predsednik Vučić zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sednica će biti održana nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u 10 sati ujutru.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji poručili su da srpski narod neće pristati na jednostrane poteze Prištine "koji ima za cilj progon svega što je srpsko sa ovih prostora".

"Najave nasilnih akcija protiv našeg naroda od strane Aljbina Kurtija, posebno na severu Kosova i Metohije, izazivaju strah i neizvesnost, te je potrebno da se najhitnije sastanemo i dogovorimo kako da se sačuva mir i sigurnost građana, ali i vitalni interesi našeg naroda", ističe se u saopštenju.

Srpska lista naglasila je da poslednje izjave Aljbina Kurtija jasno ukazuju da u Prištini ne postoji volja za pronalaženjem rešenja i kompromisa, već isključivo želja za izazivanjem krize i tenzija, posebno na severu pokrajine. Dodali su da najave nasilnih akcija protiv srpskog naroda izazivaju strah i neizvesnost.

Posle prethodnog sastanka predsednika i državnog rukovodstva Srbije sa predstavnicima Srba s KiM, 21. avgusta, Vučić je obećao da ”izbegličkih kolona neće biti uprkos rešenosti Prištine da protera Srbe sa severa Kosova”, te da će ”Srbija sačuvati svoj narod od progona i pogroma.”

Prema rezultatima nedavne ankete među Srbima sa severa Kosova, čak dve trećine veruje da će doći do nemira ako Kurtijeva vlada pokuša da silom nametne svoje odluke, a sličan procenat ispitanih kaže i da je spreman da se tome suprotstavi.