Kraj antisrpske politike u Podgorici: Šta će onda Vjosa među zvanicama?

Inauguracijom Milatovića poslata je poruka da je Crnoj Gori u prvom planu da svoje odnose u regionu dovede u normalnu poziciju, kaže diplomata Zoran Milivojević; Idiličnu sliku o pomirenju sa Srbijom, narušilo je, ipak, prisustvo predsednice takozvanog "Kosova" među zvanicama

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da inauguracija novog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića predstavlja kraj antisrpske politike u Podgorici i novi ambijent za punu normalizaciju odnosa i vraćanje na onaj nivo koji zaslužuju ne samo dve susedne države nego i dva bratska naroda.

Milivojević je rekao za Tanjug da je inauguracijom Milatovića poslata poruka da je Crnoj Gori u prvom planu da svoje odnose u regionu dovede u normalnu poziciju, da će političkim promenama u Crnoj Gori, odnosi u regionu i u susedstvu biti na nivou interesa Crne Gore.

U prvom planu su, kako je dodao, bili odnosi sa Beogradom, pa je za očekivati da će nakon izbora nastati prostor za normalizaciju srpsko-crnogorskih odnosa.

Idiličnu sliku pomirenja dva bratska naroda koju ovde iznosi Milivojević, međutim, narušava jedan "detalj". 

Jer, takođe u prvom "planu", odnosno u prvom redu na Milatovićevoj inauguraciji, i to svega nekoliko mesta od srpskog predsednika Aleksandra Vučića sedela je predsednica međunarodno nepriznatog "Kosova" Vjosa Osmani.

Bez obzira što ne rukovodi državom, već entitetom koji je nelegalno samoproglasio nezavisnost, Osmanijeva je od državnih organa Crne Gore uredno dobila poziv da prisustvuje svečanosti.

Poziv crnogorskih vlasti koji je dodatna legitimizacija nelegitimne državnosti "Kosova", Osmanijeva je naravno prihvatila, pa je za vreme Milatovićeve inauguracije bila živi podsetnik da je potpuno pomirenje Srbije i Crne Gore nemoguće, jer dve države imaju suprotstavljene interese.

Interes Podgorice je i dalje (uprkos promeni vlasti) priznavanje samoproglašene državnosti Kosova, dok je vitalni interes Srbije da se lažna suverenost ove srpske teritorije nikada ne prihvati.

Milatović je, pozitivne signale o pomirenju poslao već kada je izabran, rekavši da će po stupanju na funkciju, otići najpre u Brisel pa u Beograd.

Ali, bivša potredsednica Vlade Crne Gore i ministarka evropskih poslova Jovana Marović signalizirala je da bi obećanje novog predsednika moglo da ostane samo kao "lepa želja" i da mu je bolje da umesto Beograda odmah izabere Prištinu.

"Uvek je ključno pitanje nakon promena kakve će odnose novi predsednik i Vlada imati sa Srbijom i 'Kosovom'. Izbor 'Kosova' za drugu posetu bi značio samo to da se žele negovati dobri odnosi sa svim susedima, što bi, u krajnjem, bila potvrda onoga što je predsednik rekao odmah nakon izglasavanja - da nema promena u spoljno-političkoj orijentaciji", kaže ona.

Marović je istakla i da "svaki zaokret znači i gubitak podrške međunarodne zajednice, a to se dugoročno nikome ne isplati".

Izgleda da je i Milatović tako nešto već uvideo, čim je Vjosi, na inauguraciji, rezervisao mesto u prvom redu.

Podsetimo, Srbija je svoju otvorenu ruku pokazala i dolaskom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ceremoniju koja je održana u subotu u Podgorici. 

Milivojević, međutim, smatra dobrim znakom to što Milatović nastupa u istom duhu kao i premijer Crne Gore, Dritan Abazović, koji je najavio da će se Crna Gora priključiti Otvorenom Balkanu, što je i kako kaže, za očekivati, jer je to mehanizam koji jedini proizvodi rezultate i pruža perspektivu zemljama u regionu da prevladaju situaciju, da izbegnu moguće teže posledice i ekonomske krize.

"Crna Gora je u svakom slučaju dobrodošla i time bi se zatvorio taj krug, imajući u vidu ovaj trougao Srbija, Severna Makedonija i Albanija, sa Crnom Gorom bi se taj krug zatvorio, i onda bi te četiri slobode, ta prohodnost robe, usluga, ljudi, bi bila mnogo frekventnija i dostupnija, i mislim da bi funkcija Otvorenog Balkana dobila još više na izražaju, a dobit za zemlje bi bila dugoročno pozitivna", rekao je on.